• Početna>
  • Vesti>

Barikade na severu Kosova još nisu uklonjene, prisustan EULEX, KFOR i brojni novinari

Foto Radio Mitrovica sever

Barikade na severu Kosova i Metohije još nisu uklonjene, javljaju reporteri Radija Kosovska Mitrovica sa lica mesta. Prema našim saznanjima brojne ekipe novinara se nalaze uglavnom na barikadi u Rudaru kod krsta iako je ne mali broj novinara i na barikadi u Severnoj Mitrovici u ulici Knjaza Miloša.

Osim prisustva novinarskih ekipa koje ošekuju da zabeleže uklanjanje barikada na severu Kosova , okupljanja na barikadama više nema. Atmosfera u gradu je življa nego predhodnih dana, a mišljenja naših sugrađana koje smo anketirali su podeljena. Jedni su razočarani odlukom, jer su se nadali da bi istrajnost na barikadama i zahtevi koji su postavljeni mogli eventualno da dovedu do trajnijeg statusnog rešenja i položaja srpske zajednice na severu, a sa druge strane većina je onih koji pružaju podršku dogovoru u nadi da će EU i SAD ispuniti date garancije i da je u ovom trenutku najvažniji mir za sve.

Na barikadi u Rudaru trenutno nema organizovanog okupljanja, šatori koji su služili kao zaklon od hladnoće i dalje su razapeti, ali u njima nema ljudi. Sada su novinarske ekipe i albanskih i srpskih redakcija u velikom broju na ovom mestu, a neki su tu još od sinoć. Prisutni su predstavnici EULEKS-a, a na barikadi u gradu i dva vozila italijanskog kontigenta KFOR-a.

Putevi na severu Kosova blokirani su od 10. decembra, kada su Srbi počeli da protestuju zbog hapšenja svojih sunarodnika – Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića. Pantić je od juče u kućnom pritvoru, a predstavnici Srba sa Kosova i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli su sinoć dogovor da se uklone barikade tokom naredna 24 ili 48 sati. U toku noći su zapaljena dva kamiona na barikadi na novom mostu  kod Dudinog krša, koji spaja centar grada sa magistralnim putem Priština-Raška.

Comments

Pročitaj još