• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije: Kada bi papi zabranili da uđe u Vatikan, svet bi se digao na noge; Vučić: Njihova najveća sramota

Foto: FoNet

Patrijarh srpski Porfirije poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir. Ističe i da su papi zabranili da uđe u Vatikan, čitav svet bi se digao na noge. Zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM jedna je od najvećih sramota koju su mogli da priušte sebi, a ne nama, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Patrijarh Porfirije rekao je, nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, da nikada nije bilo toliko novinara u Patrijaršiji.

“Ta činjenica pokazuje ne samo da ste svi zainteresovani za ono što smo predsednik i ja razgovarali, ne samo za ono što se dešava na KiM, jer je situacija tamo zaista ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u bilo šta bi nam donelo ne samo mir, nego i kakvu-takvu ravnotežu”, rekao je patrijarh.

Ukazao je da je jučerašnji dan za njega lično bio tužan.

“Ali to i nije toliko važno da li je tužan za mene, već što je tužan za mnoge ljude, našu braću i sestre na KiM, za naše monahinje i monahe i sveštenstvo koji su sa radošću i nestrpljenjem iščekivali da poglavar i duhovni otac njihove crkve dođe u okviru svojih redovnih programa u Pećku patrijaršiju”, dodao je patrijarh.

Ukazao je da je želeo da se zajedno sa njima pomoli Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako na KiM u ovom trenutku.

“Ali i za sve ljude sveta, za mir u svetu, a pre svega i iznad svega za međusobno razumevanje, za suživot i za mir između Albanaca i Srba”, naglašava patrijarh.

Ističe da je činjenica da samo mi između sebe i svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge, a vekovima na prostoru KiM žive zajedno Srbi i Albanci.

“Srbi su na KiM gotovo 15 vekova, a ne znam da li četiri ili pet vekova Albanci i Srbi zajedno žive na tom prostoru”, navodi patrijarh.

Ističe da nas to uči da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život i može se naći put koji vodi u okviru u kojem za svakoga ima mesta.

“Bez obzira što mi je bilo zabranjeno, ja sam bio siguran, a uveravam i svu braću i sestre na KiM, da ću ne čekajući mnogo biti sa njima tamo i da ću se zajedno sa njima moliti Bogu”, dodaje patrijarh.

“Da su papi zabranili da uđe u Vatikan, čitav svet bi se digao na noge”

Navodi da neće da ulazi u okvire šta su građanska prava i verske slobode.

“Samo ću reći jednu stvar – da je Pećka patrijaršija za naš narod, za svakog poglavara naše crkve, ono što je Vatikan za Katoličku crkvu i ramislite sada da neko bez ikakvog razloga, sa najblaže rečeno komičnim obrazloženjem, samo zato što mu se hoće, zabrani da uđe u Vatikan”, dodaje patrijarh.

Ovo kažem zbog toga što sam siguran da bi čitav svet ustao na noge, naglašava patrijarh i dodaje da ne postoji pod kapom nebeskom bilo ko ko sa svoje pozicije nešto odlučuje da ne bi štitio pravo poglavara Rimokatoličke crkve.

“Bolna je i ta činjenica i pitanje – da li postoji ijedan poglavar neke verske zajendice koji ne može da poseti svoj narod i svoje vernike i uđe u svoju kuću. Manastir Pećka patrijaršija je imovina SPC i kuća poglavara SPC, njenog patrijarha”, dodaje.

Ukazuje da je pokušao i juče u nekim direktnim kontaktima sa ljudima za koje misli da mogu da pomognu da takva besmislena, apsurdna i iracionalna zabrana bude uklonjena.

“A ponoviću i sada apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu, biram reči pa ću upotrebiti najblažu, da utiču na one u Prištini koji donose odluku da se takva odluka promeni”, navodi matrijarh.

“Ljudski životi veći od svakog interesa”

Što se tiče situacije na KiM, patrijarh kaže da nismo neko ko može da zna šta se sve dešava, a u razgovoru sa predsenikom imao je broja pitanja.

“Ja sam ponovio i podvukao da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam lično i predsednika i čitavu Vladu da učine sve da se sačuva mir, da ne daj Bože ne dođe do oružanih sukoba, jer oni nikom dobro doneti neće”, naglašava patrijarh.

“U isto vreme to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim da i velike sile, institucije koje su važne i koje donose odluke u centrima moći, odluke koje neretko utiču na živote svih nas, da i oni daju sve od sebe da utiču da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa. Ja sam potpuno suiguran da oni to mogu, a molim se da Bogu u ove pretpraznične Božićne praznike od svojom ljubavlju dotakne i umove i srca svih, a naročito onih koji žive na Kosovu i Metohiji i da Bog da mira između Albanaca i Srba”, poručio je patrijarh Porfirije.

“Da i svima nama koji slavimo Božić, pravoslavnim hrišćanima, to bude dan radosti, dan mira, dan ljubavi”, zaključio je patrijarh.

Vučić: Zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju najveća sramota

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je i noćas i jutros razugovarao sa patrijarhom Porfirijem i upoznao ga sa situacijom iz različitih uglova, i političkog i bezbednosnog.

“Jučerašnja zabrana ulaska Njegovoj svetosti i neomogućavanje da ode u Pećku patrijaršiju najbolje govori o onima koji su to izveli, a to su samo delimično vlasti u Prištini. Oni koji su najavljivali da će to osuditi, to su uradili na način da me je bilo sramota. To je jedna od najvećih sramota koje su mogle da priušte sebi, a ne nama”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da našem narodu na KiM oni ne mogu da otmu iz srca našeg patrijarha.

“Ali je važno da vidimo kako odlučuju o nama i našem narodu. Barikade su čin protesta, a to osuđuju, a gde to može da se dogodi u svetu da nekome poglavaru crkve zabrane kretanje. Zbog čega neko tako histerično traži ukidanje barikada? Pa da bi proterali Srbe sa severa Kosova. Te puteve koriste samo Srbi, tim putevima ne idu Albanci. Što žurite, kao da smo ih mi postavili. Šta u stvari hoćete?”, upitao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da svakodnevno vode razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Oni su teški, ali moramo da ih vodimo. Nisu izašli Srbi na barikade jer im se ćefnulo. Oni koji su zajedno sa NATO zemljama zgazili suverenitet Srbije, gaze rezoluciju UN, Kumanovski sporazum, drznuli su se da govore o nekom teritorijalnoim integritetu, i još vam govore da vam curi vreme”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je dobro da znamo da oni žele sukobe, ubistva Srba, i da treba svi da znaju da je to istina.

Vučić je ponovio da su Srbi izašli na barikade jer im je rečeno da će formirati ZSO još pre 10 godina, pa da nemogu na referendum ali da će moći na izbore.

“Onda upadaju u izborne komisije, hapse ljude. Uhapsili su Pantića pod optužbom da je ratni zločinac, a nije bio dok je bio policajac. Dajte Pantiću da se leči, da ide u kućni pritvor ili makar da bude u Kosovskoj Mitrovici i tražimo da se poštuje ono što je potpisano još 2013. godine”, rekao je Vučić.

“Pokušavamo na sve načine da sačuvamo mir”

Predsednik Srbije je rekao da su na stalnoj vezi sa međunarodnom zajednicom.

“Razgovaramo i sa Miroslavom Lajčakom i sa Gabrijelom Eskobarom i pokušavamo na sve načine da se sačuva mir. Mi ćemo da nastavimo da tražimo kompromisna rešenja, gde god vidimo neki i najmanji prozor. Ja ću da idem svuda da razgovaramo i sa našim narodom. Da li ćemo u tome uspeti, to ne zavisi od nas”, istakao je Vučić.

Vučić kaže da je i kada smo imali krizu u junu rekao da način na koji hoće da nas zdrobe pokazuje da ne treba da imamo sumnju da će to da se nastavi.

“Jer vidite da imate nekoga ko uopšte neće da razgovara. Koji je cilj rušenja Srba osim stradanje i progon Srba? Ali čak i da uspemo i izađemo iz ovoga, a znam koliko se svi mole za to, biće nešto novo za 15 dana. Jer je njihov cilj izbacivanje Srbije sa KiM i izbacivanje svega što je prema njima neposlušno i zato sva ova hapšenja”, rekao je predsednik Srbije posle razgovora sa patrijarhom Porfirijem.

Comments

Pročitaj još