• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Ako to KFOR ne učini, mi ćemo ukloniti barikade na severu Kosova

Foto Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će policija ukloniti barikade koje su postavili Srbi na severu, ukoliko to ne uradi KFOR.

Ako ih ne ukloni KFOR, mi ćemo. To ne može trajati mesecima. To može trajati samo danima“, rekao je Kurti.

Kazao je da barikade “ponajviše blokiraju Srbe na severu” i dodao da predstavljaju “kršenje ustavnog poretka, reda i zakona”.

„Prvenstveno to je potez protiv slobode kretanja. KFOR se 23 godine hvalio da se zalaže za mir I sigurnost, a prvobitno za slobodu kretanja. Sad treba da se dokaže na delu. Ako neće, onda ćemo nažalost mi morati da se pozabavimo tim barikadama“, naveo je Kurti.

On je najavio da će prvo razgovarati sa predstavnicima KFOR-a, a potom odlučiti “šta će i kako će”, navodeći da se što se tiče Prištine barikade “mogu ukloniti bez incidenata, ali da je nepoznata druga strana”.

Optužio je Beograd da je diktirao postavljanje barikada i da su na njima “paravojne formacije, koje imaju svoju strukturu i naredbe”.

Upitan šta će prištinske vlasti dati Srbima na severu Kosova, Kurti je kazao da su Srbi „po direktivi iz Beograda napustili sve kosovske institucije zato što je Beograd odbacio nemačko-francuski predlog za rešenje stanja na Kosovu“.

Govoreći o Zajednici srpskih opština na severu Kosova, Kurti je kazao da na Kosovu ima samo pet odsto Srba i da „nije moguće graditi demokratsko društvo ako je neko isključivo sve vreme privilegovan“.

„U tom smislu, to što Beograd traži jeste protiv jednakosti, protiv ravnopravnosti. Oni bi želeli da imaju ovu zajednicu opština kao oružje protiv nezavisnosti Kosova, a ne kao nešto što je dobrobit za Srbe na Kosovu“, naveo je.

Dodao je da „ima utisak da Srbija ne želi zajednicu opšina“, rekavši da je traženje zajednice srpskih opština, bez priznavanja nezavisnog Kosova, „kao da se traži nešto sadržinski, ali bez forme“.

Comments

Pročitaj još