• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Blizu smo eskalaciji na KiM, sada je trenutak da se Kfor izjasni

Foto Tanjug

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže da je jedina šanasa da se izađe iz krize na KiM da se izađe u susret zahtevima srpske strane, sve drugo vodi u direktan sukob van kontrole.

Milivojević je za RTS rekao da smo sve bliži eskalaciji, potezi prištinske strane i prištinskih vlasti od juče direktno vode u eskalaciju ako ne bude reakcije Kfora.

“Nije slučajno da imamo koincidenciju da na katolički Božić imamo zabranu ulaska patrijarha Porfirija i da imamo pokušaj provokacije da dođe do direktnog incidenta i da se na neki način izazove srpska strana”, rekao je Milivojević.

“Preko “Kohe” se pojavila vest juče da je napadnuta patrola Kfora, to je direktan poziv na eskalaciju i argement, što se mene tiče pokazuje da je bilo pokušaja da stvar eskalira i da se to iskoristi”, dodao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, prištinska strana je opredeljena na rešenje silom i njima u ovom trenutku najviše odgovara eskalacija.

Govoreći o mogućnosti nasilnog uklanjanja barikada, Milivojević ističe da bi to bio uvod u direktan sukob, jedina šansa da se izađe iz krize je da se izađe u susret zahtevima srpske strane: povući specijalne policijske snage i pustiti iz zatvora dvojicu, trojicu ljudi koji su bespravno uhapšeni – sve dugo vodi u direktan sukob van kontrole. “Ukoliko ne budu imali u Kforu razumevanja za ove stavove, onda mogu da doprinesu eskalaciji, mislim na vesti o mogućoj podršci prištinskoj strani za rešenje silom”, kaže on.

Odgovarajući na pitanje šta znači dolazak vojnog vrha u Rašku, Milivojević kaže da je to potvrda stava Beograda da će na svaki način braniti srpski narod i da se neće dozvoliti nove Oluje. “Odlučnost Srbije da bude na strani srpskog naroda i, pod dva, da jedino rešenje treba tražiti dijalogom. Beograd daje do znanja da je za soluciju dijaloga, političkog rešenja, ali je odlučan da će braniti srpski narod, ukoliko dođe do eskalacije – to je za Kfor vrlo jasna poruka”, napominje Milivojević.

Odlazak na teren je potvrda stava Srbije, to je dovoljan argument za Kfor da uzme ozbiljno u razmatranje, kaže on.

Kada je reč o Kforu i tom delu međunarodne zajednice, Milivojević napominje da i tu postoje razlike u pristupima, postoji radikalna struja koja se zalaže za rešenje silom-nemačka strana, ali postoji racionalnija druga grupacija zemalja gde Vašington igra glavnu ulogu – da se izbegne eskalacija.

Pojedini mediji prenose da su predstavnici država Kvinte zatražili od predsednika Vučića povlačenje barikada u roku od 24 sata ili će uslediti njihovo nasilno uklanjanje. Milivojević kaže da mu to ne deluje politički ozbiljno u ovoj situaciji i taj deo međunarodne zajednice bi izgubio kredibilitet da aktivno deluje na ovim prostorima. “Drugo, nema šta da se proziva predsednik Vučić, nije Beograd postavio barikade, Srbi su se opredelili na miran protest”, napominje Milivojević.

Ističe da su barikade simbol mirnog protesta, i mogućnost da se traže politička rešenja, jedini način da se tako vratimo dijalogu i miru je da se izađe u usret Srbima na KiM, ako se ispune ova dva zahteva ne bi bio problem da se sklone barikade. “Živimo u vremenu kada je sve moguće, pravo se ne poštuje, ali onda izlazimo iz kruga diplomatije, ako se želi mir i stabilnost Kfor će znati šta da uradi, prikloniće se onome što vodi miru, neće dati podoršku prištinskim vlastima, politici koja vodi u eskalaciji”, rekao je Milivojević. “Moguć je rat ako se dozvoli prištinskoj strani da sprovede svoje političke zamisli”, podvlači Milivojević.

Milivojević ne očekuje pozitivan odgovor Kfora na zahtev Beograda o vraćanju srpskih vojnika i policajaca, ali ne i direktan negativan odgovor. Ukazuje da moraju da poštuju Rezoluciju 1244, mogu da kažu da je situacija pod kontroloim i indirektno daju do znanja da nije neophodno da se predastavnici srpske vojske vrate na teren, ali nephodno je da to i garantuju.

“Sad je trenutak da se Kfor izjasni da li je u svom mandatu, da ne dozvoli mogućnost eskalacije i pokušaj eskalacije od prištinske strane da na terenu bude i realizovan”, istakao je Milivojević.

“Pojačavanje vojnika na administrativnim prelazima, je znak da je Beograd jasan u svom stavu – branićemo interese srpskog naorda i nećemo dozvoliti novi pogrom, nećemo dozvoliti novu 2004. godinu”, zaključio je Milivojević.

Comments

Pročitaj još