• Početna>
  • Vesti>

Razgovor sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako bira svoj put i odlučije da li će biti nezavisan

Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni ali smatram da je izbor na svima nama, kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH, Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilu današnjeg novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.

“Svaki novinar ima pred sobom veliku odgovornost. Pred njim je imperativ da izveštava i da služi u korist javnosti”, smatra Drljić.

Onaj ko profesionalno želi da se bavi novinarstvom i da služi javnom interesu, mora da poštuje predviđene standarde, posebno kada su teške teme u pitanju, smatra novinarka Tatjana Drljić.

“Novinar mora da se vodi makar osnovnim postulatima ali nažalost, ne samo kod nas, nego i u regionu se kredibilnost često dovodi u pitanje, posebno ako se rade teške i ozbiljne teme”, kaže Drljić za Radio Goraždevac.

Ona smatra da veći deo medija na zapadnom Balkanu nije nezavisan i da se to najbolje ogleda tokom izbornih kampanja.

“Većina medija u Bosni i Hercegovini a verujem i štire je zavisna od nekih političkih struktura ili ideologije. Takvi mediji su njihova produžena ruka i to se najbolje vidi kada se organizuju neki izbori”, kaže Drljić.

Kada je u pitanju nezavisnost novinara  I medija, Drljić smatra da svako bira svoj put I da je izbor na svakom pojedinačno.

“Mislim da je, iako se svi mi vodimo principom primarnog obezbeđivanja novčanih sredstva za sopstvenu egzistenciju, mislim da ne treba birati taj put linije manjeg otpora jer može da košta gubljenjem kredibiliteta, ili žargonski rečeno može da vas zaboli glava”.

Kada je u pitanju širenje lažnih vesti Tatjana Drljić citira Marka Tvena da „Dok istina obuje cipele, laž proputuje pola sveta”, što dovoljno govori koliko je teško nositi se sa dezinformacijama. To je krajnji cilj da se proizvedeneki sukob ili da se napravi neka veštačka situacija sa određenim ciljem.

Svako ko radi on i greši. Greške se događaju i u novinarstvu, kaže novinarka Tatjana Drljić i zaaključuje da se sve može ispraviti osim namerna greška koja zaista može da košta i da izazove haos.

Comments

Pročitaj još