• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Rezolucija 1244 je u funkciji, Kfor da vrati specijalne jedinice sa severa KiM

Rezolucija 1244 je u funkciji, a Kfor bi trebalo da zaustavi teror, obezbedi sigurnost i vrati specijalne jedinice sa severa KiM ka Prištini, rekao je predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović.

Odalović je za TV Prva podsetio da, prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, Kfor ima 16 funkcija kojima treba da se vrati i da ih ispuni.

Ocenio je da uporedo treba da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština što je obaveza po Briselskom sporazumu.

Poručio je da ako Kfor odbije povratak srpskih snaga mora da obrazloži da je to njegov posao i da će bezbednost on garantovati.

Put za izlazak iz trenutne situacije je, prema njegovim rečima, da se ide ka dogovoru u čemu je značajna uloga međunarodnog faktora i međunarodnih snaga.

Velikim mitingom u Rudarima poslata je slika jedinstva i istrajnosti i poruka je upućena mnogo dalje nego Prištini, rekao je Odalović.

Naglašava da za 14 dana protesta, uz ogromne rizike, nije bilo nijednog incidenta.

“Nijedan Albanac nije imao problem sa Srbima. Srbi reaguju na teror Kurtija, a nisu neko ko pravi problem”, rekao je on.

Dodao je da se radi o važnom trenutku u kome oni po čijim signalima i podrškama radi Albin Kurti moraju da ga obuzdaju.

“Ovo je testiranje Srba i Srbije. Izdržaćemo i nećemo popustiti. Niko od Srba ne uzima ničije nego traži svoje. Niko se ne ugrožava. Ugroženi su samo Srbi”, rekao je Odalović.

Istakao je da se ne može tolerisati okupacija severa KiM preko upada specijalnih jedinica prištinske policije.

Ocenio je da su oko KiM izigrani i duh i forma međunarodnih dokumenata.

Comments

Pročitaj još