• Početna>
  • Vesti>

Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak, Srbija laže

Foto: Zeri, printscreen

Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od “terorističkog napada na prostorije”  do napada na specijalce kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.

Posle dve nedelje od blokade puteva, a u istom danu i zatvaranja prelaza  Brnjak i Jarinje  od strane Prištine, nema naznaka da može doći do smirivanja situacije i dogovora dijalogom. 

Međusobne optužbe ne prestaju i dok lideri Srba sa severa poručuju koje uslove je potrebno ispuniti za izlazak iz krize, kosovski ministar policije Dželjaj Svećlja svakodnevnim saopštenjima policije ne propušta priliku da kritikuje i optužuje medije koji izveštavaju na srpskom za “propagandu i širenje dezinformacija”.

Tako je srpske medije optužio i da su izmislili nepostojeći spisak za hapšenje Srba na Kosovu, a kako tvrdi spiska nema.

Kako su srpski mediji “izmislili spisak” koji Svećlja demantuje i kako to da ovaj ministar ne čita šta objavljuju mediji na albanskom?

Pojedini  kosovski mediji koji izveštavaju na albanskom  16. decembra su objavili spisak sa više od 200 imena Srba sa celog Kosova koji su navodno osumnjičen za ratne zločine.

Gazeta Express objavila je tekst pod naslovom „Ko je Srbin iz Mitrovice koji je sinoć uhapšen zbog ratnih zločina: Bio je u kosovskoj policiji” u kome se najpre javnost upoznaje sa slučajem bivšeg policajca Slađana Trajkovića, koji je uhapšen dan ranije u Bošnjačkoj mahali, a u nastavku teksta objavljuje navodni spisak osoba koje su osumnjičene za, kako se navodi, ratne zločine. Lista imena je, kako stoji u tekstu, sačinjena na osnovu predmeta koje je uglavnom obrađivao međunarodni istražitelj UN za ratne zločine Denis Milner.

„!Na ovoj listi možete pronaći imena vojnika ili naoružanih lica za koje postoji evidencija da su učestvovali u činjenju teških zločina poput masakra, streljanja, klanja civilnog stanovništva i silovanja žena“ navodi list u tekstu.

Vest o spisku koji je u narednim danima menjan i varirao u rasponu od 230 do čak 600 imena,preneli su gotovo svi mediji, kako na Kosovu, tako u centralnoj Srbiji. Dok su neki preneli vest sa  spiskom svih imena, neki su ipak samo dali vest o tome da postoje spiskovi.

U izvornom tekstu, Gazeta Ekspress uz imena koja su kategorisana po geografskim rejonima u kojima su navodni zločini počinjeni i pored toga što se poziva na to da su sva imena već viđena u predmetima koje je međunarodni tužitelj razmatrao,  navodi i ko je i kada ta imena obelodanio javnosti.

I dok iz Beograda i Srpske liste ovakav potez Prištine karakterišu kao „lov na Srbe“, a pomenuti spisak nazivaju „listom za odstrel“, oglašava se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja, koji demantuje da postoji bilo kakav spisak Srba za hapšenje. U objavi na njegovom Fejsbuk profilu, Svećlja, paradoksalno, za informaciju o spisku okrivljuje Beograd, iako je izvorna vest o tome  kreirana i objavljena u medijima koji na Kosovu izveštavaju na albanskom.

“Kampanja dezinformacija Beograda kako bi opravdao kriminalne radnje, nema granica” napisao je Svečlja.

“Vesti” o tome da Kosovska policija izgleda ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce je deo orkestrirane kampanje dezinformacija, koje koriste kao alat za opravdanje otvorenih teritorijalnih pretenzija Srbije i za zastrašivanje naših građana. Nema takvih spiskova. Mi ne pravimo spiskove” napisao je Svećlja.

I u danu kada je u Velikom Rudaru održan veliki protest zbog hapšenja Srba, Svećlja je na konferenciji za medije rekao da “neistina koja se neprekidno koristi ima veze sa vestima da Kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce. “Ne postoje takve liste. Ne postoji spisak ni za progon, a još manje za ubijanje građana Srbije. Spisak čine oni koji su ubili i Olivera Ivanovića, tlačili i maltretirali Srbe neposlušne Beogradu” rekao je Svećlja na konferenciji za medijeodržanoj svega par sati nakon velikog protesta u Rudaru i ponovo optužio Srbe da su izmislili spiskove, kako bi “izazvao paniku među građanima”.

O ovoj i svim vestima u medijima tokom izveštavanja sa severa Kosova tokom najnovije krize za Radio Mitrovica sever komentariše urednica Radija Kim Zorica Vorgučić.

Comments

Pročitaj još