• Početna>
  • Vesti>

Vučević za RTS: Postoje crvene linije – nema Oluje, nema Bljeska, nema marta 2004.

Foto: RTS, print screen

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za RTS da je napeta i dramatična situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da poslednje izjave dodatno zabrinjavaju. Srbija mora da bude smirena, moramo da idemo u pravcu političkog razgovora, ali postoje crvene linije – nema Oluje, nema Bljeska, nema marta 2004. godine, poručuje Vučević.

Miloš Vučević je, govoreći o tome kako je protekla noć na barikadama na severu Kosova i Metohije, naveo da nije bilo nikakvih dodatnih događaja koji bi vodili ka eskalaciji, ako uopšte to može više da se iskomplikuje.

“Toliko je napeta i dramatična situacija na severu KiM. Ono što je pozitivno nije bilo nikakvih fizičkih kontakata dve strane i novih napada na srpsku zajednicu što, nažalost, ne možemo da isključimo da se neće desiti u narednim satima ili danima pre svega imajući u vidu izjave koje smo juče čuli i od Aljbina Kurtija, a nažalost i od nekih visokih diplomatskih predstavnika što dodatno zabrinjava i usložnjava ovu dramatičnu situaciju”, dodaje Vučević.

Ističe da su već 12 dana Srbi po ne prijatnim vremenskim uslovima na putevima i ulicama.

“I dalje neki pričaju o posledicama blokade puteva, ne bave se uzrocima – šta je to i kakva je to muka naterala Srbe na severu KiM da izađu na puteve i da se na taj miran i demokratski način bore za prava i slobode”, naglašava Vučević.

“Kurtijeva izjava opšta pretnja Srbima” 

Komentarišući izjave Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, Vučević kaže da je to pretnja.

“Apsolutno to je opšta pretnja Srbima, a ja bih dodao da je to pretnja i Srbiji. To je pretnja svima nama, pre svega našem narodu koji živi na KiM i jasna poruka da Aljbin Kurti ne mari ni za ljudske žrtve. On je juče ujutru poručio da ga ne interesuje cena u ljudskim životima”, navodi Vučević.

Ukazuje da su takve izjave opasne, jer pokazuju da “Kurti ne odustaje od sprovođenja terora nad Srbima, nasilja nad Srbima i njegovog krajnjeg cilja, a to je da se Srbi pokupe i napuste ognjišta”.

“Ne treba da mistifikujemo šta je krajnji cilj vlade Aljbina Kurtija, da se etnički očisti Kosovo, pre svega sever”, dodaje ministar.

Poručio je da ne smemo da zaboravimo da imamo ne mali broj Srba koji žive i južno od Ibra.

“Ne smemo te ljude da zaboravimo. Vrlo je komplikovana situacija, a kada imate ambasadora najjače evropske države kakva je Nemačka koji kaže da to sve mora biti sklonjeno do 25. decembra, a prethodno Kurti kaže biće sklonjeno bez obzira na žrtve – onda je to scenario koji nas vodi ne u smirivanje, nego u potpuni haos”, navodi Vučević.

Na pitanje šta znače takve poruke za naše bezbednosne službe i za našu vojsku, Vučević ističe da to znači da nema opuštanja.

“To znači da Srbija mora da nastavi sve što je do nas u kontekstu diplomatskih kontakata i razgovora i da koliko god da sve ovo što se dešava kod svakog do nas budi jedan emotivan naboj, mora da prevlada i da se rukovodimo racionalnim rezonima, da racionalno promišljamo i da ne dozvolimo da nas emocije obuzmu u tom smlislu da napravimo neku grešku”, poručuje Vučević.

“Važno da budemo smireni i racionalni”

Euleks je upozorio na uznemirujuću situaciju na severu, a zabrinuti su, kažu, zbog naoružanih i maskiranih pojedinaca i grupa.

“Ja se nadam da Euleks misli na ilegalani pristup, zaposedanje pozicija na severu od strane onoga što oni definišu kao kosovska policija. Mislim da ne priča opet o srpskoj zajednici. Nadam se da priča o Kurtijevoj policiji koja suprotno svim važećim međunarodnim sporazumima, aktima koje garantuje i ta ista EU, oni zaposedaju položaj na severu KiM koji ne smeju da ulaze bez saglasnosti gradonačelnika te četiri opštine”, navodi ministar.

Podsetio je da je Priština smenila i komandira policije regiona Sever.

“Da ne bude opet da su neke srpske kriminalne paravojne formacije u pitanju, da ne idemo opet u tom pravcu i taj narativ i scenario iz devedesetih godina opet da se vadi iz neke fioke”, ističe Vučević.

“Zato je važno da budemo i smireni i racionalni da ne bismo ušli u tu matricu, pošto su pisci tih scenarija nama dobro poznati i sada nam nagoveštavaju kakva bi mogla biti podela uloga. Mi ne smemo opet ući u tu priču da nasednemo i da smo mi oni loši momci koji kvare sve što je idealno”, dodaje.

Odgovarajući na pitanje gde se u ovom trenutku nalaze naša vojska i policija i koliko su udaljeni od administrativnih punktova, Vučević kaže da su vojska vodi računa u svim aspektima bezbednosti.

“Naša vojska je dobro raspoređana u skladu sa strateškim procenama i operativno-taktičkim zadacima, tako da naša vojska vodi računa o svim aspektima bezbednosti naše države”, poručuje Vučević.

“Srbija mora da bude smirena, moramo da idemo u pravcu političkog razgovora, ali postoje crvene linije – nema Oluje, nema Bljeska, nema marta 2004. godine”, zaključuje Vučević.

Comments

Pročitaj još