• Početna>
  • Vesti>

U Galeriji FU sutra tribina “O proizvodnji umetničke izložbe Umetnik vs. kustos”

Foto: Ilustracija, Fejsbuk, Galerija Fakulteta umetnosti

U Galeriji Fakuleta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici u četvrtak 22. decembra 2022. u 16 časova biće održana tribina “O proizvodnji umetničke izložbe Umetnik vs. kustos” koja se realizuje u okviru istoimenog projekta.

Učesnici tribine su dr Milena Jokanović – naučni saradnik Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr um. Nevena Popović – docent Fakulteta umetnosti i dr Jelena Pavličić Šarić – docent Fakulteta umetnosti i autor projekta.

Tribina, kao prva etapa projekta, posvećena je temama savremene umetničke produkcije i uslovima, odnosno, zahtevima savremenih izložbenih koncepata i prostora koji uobličavaju i prezentuju početnu umetničku ideju. Biće problematizovan odnos umetnik – kustos i preispitana njihova uloga u kreiranju izložbe. Sučeliće se dve autorske pozicije koje su ne samo prožete već i opterećene sadržajem savremenih umetničkih radova koji se često temelji na širokom spektru ideja iz bogatog istorijsko-umetničkog zaleđa odnosno, društveno-političke istorije.

Savremeni svet umetnosti zahteva i da se preispita stav o izložbi, budući da ona ne služi samo prezentaciji rada, već predstavlja i poslednju etapu u kreiranju umetničkog rada. Zapravo, proizvodnja izložbe je ujedno i jedna etapa valorizacije i kontekstualizacije umetničkog dela. U tom smislu, pozicije umetnika i kustosa se višestruko prepliću, zavisno od tipova izložbi, u većoj ili manjoj meri.

Učesnici tribine će problematizovati i na reprezentativnim primerima diskutovati o granicama između umetničke i kustoske prakse danas.

Tribina je namenjena zainteresovanim studentima Fakulteta umetnosti, studentima istorije umetnosti i arhitekture u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još