• Početna>
  • Vesti>

Direktor operative KP: Uklonićemo barikade kada procenimo da će posledice biti najmanje, Pantić je u policijskoj stanici na Jarinju

Foto: Kallxo

„Kosovska policija je, ne samo poslednjih dana, već i ranije, od svojih službi dobila informacije da se na barikadama u večernjim satima nalaze maskirana, opasna lica, koja sa sobom imaju i oružje“, kazao je direktor operative Kosovske policije Gazmend Hodža, prenosi Kallxo.

Hodža je u sinoćnom izdanju emisije „Kallxo pernime“ rekao da policija ima informacije da postoje spiskovi sa imenima ljudi koji su „primorani“ da idu na barikade, kao i da znaju njihov identitet.

Ujedno je, kako prenosi Kallxo, kazao i da su barikade u poslednja 24 časa pojačane i to barikadom u Jagnjenici, u opštini Zubin Potok.

I on je, poput kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svečlje, rekao da Kosovska policija ima kapacitete da ukloni barikade, ali i da ima detaljan plan intervencije na svakoj od njih.

Barikade će, kaže, biti uklonjene onog trenutka kada se proceni da će najmanje biti posledica po „interes Kosova, građane i policiju“.

„Kosovska policija ima kapacitet da ukloni barikade. Kosovska policija je obučila i pripremila ljude i ima opremu za uklanjanje tih barikada. Kosovska policija ima detaljan plan intervencije na svakoj barikadi i to ćemo uraditi kada se proceni da će posledice biti minimalne“, rekao je.

Na pitanje da li očekuje administrativni ili politički nalog za njihovo uklanjanje, Hodža kaže da naređenja prima od generalnog direktora policije, prenosi Kallxo.

„Primam naređenja direktno od generalnog direktora policije, i kad god ono bude dato, mi ćemo ga sprovesti“, poručio je.

I on je ponovio da je Kosovska policija u stalnoj komunikaciji sa KFOR-om, upravo u vezi uklanjanja barikada.

Sinoć je govorio i o detonacijama koje se prethodnih dana neretko mogu čuti na severu, te kazao da je za sada zvanično registrovano sedam, kao i da se radi o šok-bombama.

„Smatramo da ove šok-bombe ili eksplozivne naprave koje smo više puta ispitivali, ne možemo u potpunosti nazvati eksplozivnim napravama, ali to su bombe koje imaju za cilj da stvore paniku, teror i zabrinutost građana“, tvrdi Hodža.

Pantić se nalazi u policijskoj stanici na Jarinju, nisu mu povređena prava

Direktor operative Kosovske policije potvrdio je ujedno da se uhapšeni bivši policajac, Dejan Pantić, nalazi u policijskoj bazi na Jarinju.

On je ujedno demantovao navode da se krše njegova prava.

„Živi u istim uslovima kao policajci u toj stanici. Ne spava na stolici, spava u krevetu, obezbeđuje mu se hrana, voda, lekovi koje mu propiše lekar… Posetio ga je i medicinski tim EULEX-a“, naveo je Hodža, a preneo Kallxo.

Ujedno je kazao i da se Pantić nalazi na Jarinju zbog okolnosti koje su nastale nakon postavljanja barikada.

„Nisam siguran za porodicu, ali njegov advokat je bio prisutan kada ga je sud ispitivao. Sloboda kretanja u tom delu je ograničena, ali barikade su ono što je onemogućilo posetu“, poručio je.

Za razliku od navoda Hodže, advokat uhapšenog bivšeg policajca je nedavno kazao da se njegovom klijentu od samog hapšenja krše prava kao osumnjičenog u krivičnom postupku, kao i ljudska prava.

Postojao plan da se spreči paljene Jarinja

Pre dva dana na prelazu Jarinje iz pravca Raške održan je protest oko 200 desno orijentisanih Srba, koji su navodno došli iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kako bi „deblokirali“ ovaj prelaz, ali i vojnicima KFOR-a uručili zahtev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije. Srpska policija ih je, međutim, sprečila u nameri da priđu ovom prelazu, a sa druge strane Jarinja bile su raspoređene američke jedinice KFOR-a, koje su ujedno razvukle bodljikavu žicu.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi potom je kazao da je postojao „rusko-srpski plan“ da se spali Jarinje, ali da su taj plan sprečile kosovske institucije, u saradnji sa zapadnim partnerima, a „posebno Amerikancima“, te da srpska policija nije zaustavila, kako ih je nazvao, huligane, „već je samo povukla plan za paljenje Jarinja“.

Direktor operative Kosovske policije kazao je večeras da je KP imala operativni plan da spreči paljenje prelaza, te da su sve vreme koordinisali sa KFOR-om.

I Hodža je okupljene nazvao kriminalnim grupama od kojih su neki, tvrdi, hteli da uđu na Kosovo.

Na pitanje o mogućem hapšenju pojedinaca od okupljenih na Jarinju, Hodža je kazao da je to deo istraga koje se sprovode ili će se sprovoditi, te da te informacije ne može da deli da ne bi ugrozio istražni proces.

U toku je nova kriza na severu koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na severu, policiju i pravosuđe. Ovaj period obeležilo je i više incidenata, kao i raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona po Severnoj Mitrovici.

Situacija je dodatno kulminirala 10. decembra kada je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić kada su i na zvanično devet mesta Srbi podigli barikade koje još uvek traju. Dvanaesti je dan barikada, a isto toliko dana su ujedno zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

Comments

Pročitaj još