• Početna>
  • Vesti>

Petković: Međunarodna zajednica mora pod hitno da reaguje; Kurti: Uklanjanje barikada ne isključuje žrtve

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, saopštio je da su poslednje pretnje Aljbina Kurtija najozbiljnije shvaćene.

“Zastrašujuće su pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio Aljbin Kurti koji očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda. Kada znamo na šta je sve u prethodnom periodu bio spreman kako bi izazvao eskalaciju situacije na terenu.

koje je profesorima, lekarima, deci, studentima, samohranim majkama, radnicma koji na barikadama danonoćno brane svoju slobodu i ljudska prava, svoje pravo na ostanak i opstanak na ovim prostorima uputio Kurti.

Sada je kristalno jasno da njegovo protivpravno raspoređivanje dugih cevi i specijalaca naoružanih do zuba na sever Kosova i Metohije nema za cilj nikakvu „mirovnu misiju“ već je direktna pretnja srpskom narodu na KiM”, rekao je Petar Petković.

Dodaje da je očigledna nervoza Prištine jer ne uspeva da isprovocira neodmerenu reakciju srpskog naroda na barikadama i sada poziva na njihovu likvidaciju.

“Sada se još jednom pokazalo ispravnim zbog čega je bila važna odluka naše države da uputi zahtev o povratku naših bezbednosnih snaga na KiM i neka Kurti bude uveren, neće mu Beograd nikad dozvoliti da svoje pretnje pretvori u delo”, zaključuje Petković.

Inače Petković je reagovao na izjavu Aljbina Kurtija koju je dao za britanski The Guardian.

„Naša briga je da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji, kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i bezbednosti. Ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo bi trebalo da se završi, što pre to bolje “, rekao je Kurti, a preneo je Guardian.

Comments

Pročitaj još