• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab: U četvrtak, kod krsta, najveći protest srpskog naroda ikada

Foto: Radio Mitrovica sever

Veliki narodni protest Srba sa severa Kosova i Metohije najavljen je za četvrtak, 22. decembar, u podne, kod krsta u Rudaru.

Povod za ovaj protest je poslednja izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija za koju iz Kriznog štaba procenjuju da poziva “na nestanak srpskog naroda”, kao i izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorn Rodea, u kojoj navodi predstojeći Božić, kao eventulni rok do kog bi trebalo ukloniti barikade.Pozivamo srpski narod koji živi

“Pozivamo srpski narod koji ivi na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada, na kome će naš narod koga čine naši lekari, učitelji, profesori, rudari, rođaci, komšije, naše majke, sestre da se okupe da pošaljemo jasnu zajedničku poruku da ne pristajemo na progon i ubjanje i da sever KiM niti je Nemačka niti je Kurtijeva prćija, nego je mesto na kome živimo i na kome želimo da ostanemo i opstanemo” navodi se u saopštenju.

U izjavi koju je Kurti dao a koju je preneo Gardijan, kosovski premijer kaže da  Prištinu brine da uklanjanje barikada na Severu „ne može isključiti žrtve“.

„Naša briga je da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji, kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i bezbednosti“, kazao je Kurti a prenosi britanski list. 

Druga izjava koja je za Krizni štab sporna, a koju je za KTV dao nemački ambasador u Prištini Jorn Rode, poručuje da stanovnici na severu „pate“, jer su granični prelazi i škole zatvoreni, a prema njegovim rečima, barikade bi trebalo da budu uklonjene pre Božića. Rode ne precizira da li se radi o katoličkom ili pravoslavnom Božiću.

Comments

Pročitaj još