• Početna>
  • Vesti>

Dendijas u Prištini: Pozdravljamo dijalog sa Beogradom, važno je da se ono što je potpisano sprovede

Foto: Klan Kosova

Nakon Beograda, grčki šef diplomatije Nikos Dendijas danas je doputovao i u Prištinu gde se sastao sa kosovkom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom. Poruke koje je njoj uputio, slične su kao i one prethodnog dana u srpskoj prestonici – da je važno sprovesti sporazume koje su ranije potpisali Priština i Beograd, i da se strane usmere na dijalog.

Ponovio je danas i da za taj dijalog strane imaju punu podršku Grčke.

„Pozdravljamo dijalog sa Beogradom. Važno je da se ono što je potpisano sprovede, to sam naglasio juče u Beogradu. Podržavamo ulogu EULEX-a na Kosovu, kao i Lajčaka i Eskobara“, kazao je Dendijas na konferenciji nakon sastanka.

Osim o odnosima sa Srbijom, kazao je da je sa kosovskom ministarkom za spoljne poslove razgovarao i o saradnji na više polja.

Sa druge strane, na istoj konferenciji Gervala je otkrila da je sa Dendijasom razgovarala i o članstvu Kosova u Evropskoj uniji i Savetu Evrope.

Naglasila je i da je uloga Grčke neophodna u naporima Prištine da „smanji tenzije sa Srbijom“.

„Uloga Grčke je dobrodošla i neophodna u naporima da se smanje tenzije sa Srbijom. Radujemo se rezultatima, vezano za teme o kojima smo danas razgovarali, a to je ekonomija, saradnja u svim oblastima privrede, članstvo Kosova u Evropskoj uniji i Savetu Evrope”, kazala je ona, prenose mediji koji su ova obraćanja pratili.

Naglasila je da je Dendijas jedan od ministara koji učestalo dolaze u Prištinu, te da ono što, između ostalog, spaja Grčku i Kosovo je i stav po pitanju rata u Ukrajini.

„On je ministar spoljnih poslova sa najvećom učestalošću poseta Kosovu. On je čovek sa velikim iskustvom u politici regiona. Republika Grčka i Kosovo u spoljnoj politici su na istoj liniji – NATO, EU i isti stav po pitanju rata u Ukrajini“, kazala je ona.

Dendijas je u Prištinu doputovao iz Beograda gde se dan ranije sastao sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem, a domaćin mu je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je jučerašnji praznik Svetog Nikole obeležio kao slavu.

Comments

Pročitaj još