• Početna>
  • Vesti>

Danas je Sveti Nikola – pola Srbije slavi, druga polovina ide na slavu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu. Ovaj praznik u narodu se najčešće naziva Nikoljdan.

Posvećen je obeležavanju uspomene na dan smrti Čudotvorca koji je umro 19. decembra 343. Bio je arhiepiskop mirlikijski. Smatra se zaštitnikom putnika i pomoraca.

Njegove mošti nalaze se u italijanskom gradu Bariju i srpski kralj Milutin je crkvu u kojoj se one nalaze bogato darivao.

Dok jedna polovina Srbije danas slavi, druga polovina ide u goste – tako bismo najjednostavnije mogli da opišemo veličinu slave Svetog Nikole.

Porodice čiji je taj svetac zaštitnik, tu slavu obeležavaju odlaskom u crkvu i slavskom trpezom u krugu najbližih prijatelja.

Razdelio imovinu siromasima

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara, u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Od ranog detinjstva bio je veoma religiozan i svoj život je potpuno posvetio hrišćanstvu. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, proizveo u čin sveštenika grada Mira.

Početak sveštenike službe Svetog Nikole pripisuje se vremenu vladavine rimskih careva Dioklecijana (284-305) i Maksimilijana (286-305). Nakon što su oba cara abdicirala 1. maja 305. godine, došlo je do promene u politici njihovih naslednika prema hrišćanima. Nikola je bio zatvoren za vreme Dioklecijanovih progona, a oslobođen za vreme Konstantina Velikog.

Kada su njegovi roditelji umrli, Sveti Nikola je bogastvo koje je nasledio podelio siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 1.100 crkava u Srbiji.

Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca.

U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Prema tradiciji, danas nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Comments

Pročitaj još