Vučević: Srbija ima crvene linije koje su svima jasne

Foto: Instagram

Noć je protekla mirno, ali u napetoj atmosferi. I dalje su barikade na putevima na severu KiM i dalje su Srbi i te kako izloženi pritiscima i ugroženi i praktično naterani da na demokratski način brane svoja prava, kaže ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, prenosi TV Hepi.

“Oni nisu ugrozili nikog od Albanaca, prosto su blokirani putevi gde su Srbi apsolutno većinski nastanjeni što je posledica čitavog niza jednostranih poteza koje je Priština, tj. Aljbin Kurti, povukao”, rekao je Vučevići.

Ukazao je da pozicija i položaj srpskog naroda na KiM nisu jednostavni, ali da to ne znači “da treba da kukamo i jadikujemo”.

“Srbija ima svoje crvene linije i one su danas vrlo vidljive i svima jasne, da tu više niko nema zabludu. Užasno je pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi, da nema planove, da nema strategiju u zavisnosti od razvoja događaja. Imamo. Mi se samo ponašamo pristojno i pokušavamo da sve vratimo u okvire dijaloga, razgovora koliko god da su oni mučni, koliko god da je neprijatno sedeti za stolom sa osobama poput Kurtija. Obaveza je predstavnika države da štite, kroz taj format političkog dijaloga, interese Srbije, da izbegnemo po svaku cenu sukobe. Molimo i naše Srbe na KiM da izbegnu na svaki način sukob sa Euleksom”, naveo je Vučević.

Kako je dodao, vlast u Prištini nastavlja sa politikom koja stvara atmosferu da su Srbi nepoželjni na KiM.

“To je ključ ili svrha onoga što radi Kurti, nemojte tu da imate bilo kakvu zabludu. Napad na porodično poljoprivredno gazdinstvo Petrovića u Velikoj Hoči je isto deo tog spektra i poruka ‘ne možete da opstanete’, ni to malo vas što je ostalo u Metohiji, ne možete da opstanete. Vi na severu ste kriminalne bande sa kojima ćemo se mi razračunati, ne postoji Briselski sporazum, ne postoji Vašingtonski sporazum, kakva Povelja UN i Rezolucija 1244. Ništa ne postoji”, rekao je Vučević.

Podsetio je da je predsednik Vučić juče izašao sa još jednim dokumentom Evropske unije iz 2003. godine, tzv. Solunskim dokumentom.

“I ništa od toga. Razne smo mi garancije dobijali kao država i određeni lideri u nekim vremenskim i istorijskim okvirima. Sve se to posle izjalovi, ne poštuje se. Kažu vam promenjene su okolnosti, nove činjenice ili kako god to oni na jedan opskuran i bezobiran način obrazlože”, rekao je ministar. 

Comments

Pročitaj još