Priština: Potpisana prijava za članstvo u EU

Foto Kim

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti potpisali su prijavu za članstvo u EU.

Prijava će biti poslata u Prag zbog trenutnog predsedavanja Češke Republike Evropskom unijom.

Predsednica Kosova je rekla da je ovo istorijski dan za Kosovo. Četrnaesti decembar ima poseban značaj, osim potpisivanja prijave za članstvo u EU, danas je i dan od osnivanja Kosovskih bezbednosnih snaga.

“MI smo danas zajedno i korak bliže ka EU. Za Kosovo i njene građane nikada nije bilo neke druge alternative. Na pragu 15 godišnjice od proglašenja nezavisnosti ovaj akti je posvećen svim građanima Kosova, deci, majkama i svima ostalima koji su se žrtvovali za Kosovo i slobodu suočavajući se sa zločinima i genocidom”, rekla je Osmani.

Istakla je međutim, da članstvo u EU nije jednostavan proces ali je naglasila da je Kosovo opredeljeno i da će odraditi svoj deo posla. “Na tom putu bićemo poverljiv partner”, rekla je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je kazao da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji, te da ono danas čini prvi korak ka tom putu. “Prijavu za članstvo koja je danas potpisana predaćemo u Pragu, češkoj prestonici.Ovo je istorijski trenutak za naše društvo i ovo je jedno novo poglavlje. Brzina kojom ćemo koračati zavisi samo od nas. Napredovaćemo samo onoliko kolike su naše sposobnosti.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je pozvao zemlje članice EU da podrže Kosovo na putu ka EU.
“EU je zaista potpuna samo kada sve evropske nacije bude deo toga. Zbog toga smo danas popunili zahtev. Za Kosovo je to od posebne važnosti jer pruža prosperitet, a što se tiče ljudskih prava pruža slobodu kretanja za ljude i robu. Pomaže i u stavaranju novih radnih mesta. Ovo je prvi zvanični korak na putu ka EU, put koji je dug i nije nimalo lak”, kazao je Konjufca.

Konjufca je izrazio očekivanje da će Kosovo postati zemlja kandidati povo naglasio da je za to potrebna podrška zemalja članica EU. “Mi zaslužujemo da budemo zemlja članica i da otvorimo pregovore za članstvo”, zaključio je Konjufca.

Posle kratkog obraćanja kosovskih zvaničnika medijima nije bilo dozvoljeno da postave pitanja.

Comments

Pročitaj još