• Početna>
  • Vesti>

Escobar: SAD ne podržava povratak snaga Srbije na Kosovo

Foto: Tanjug

Sjedinjene Američke Države (SAD) se kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

To je izjavio Gabriel Escobar, zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt Departmenta, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), vođenom u Prištini, drugog dana njegove posete Kosovu.

Zamoljen za komentar povodom izjave Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, koji je najavio da će Beograd 15. decembra tražiti od KFOR-a povratak njihovih snaga na Kosovo, Escobar je odgovorio:

“Mi se kategorički tome protivimo, mi to kategorički odbijamo, uopšte to ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD.”

Eskobar u ovom razgovoru iznosi i ocene o razmimoilaženjima SAD, kako sa Prištinom, tako i sa Beogradom, ali na samom početku podvlači da se pogled iz Vašingtona na pitanje Kosova ne menja:

“Mi smatramo da su Kosovo i Zapadni Balkan deo transatlantske zajednice, samo niste deo formalne strukture. Ali, u svakom slučaju vas ubrajamo u važne partnere i njegove produktivne članove zajednice. Svaki put kad dođem ovde, sretnem se sa poslovnim liderima, civilnim sektorom, uticajanim osobama, i ovog puta takođe. I oni su zaista ojačali moje mišljenje i mišljenje naše Vlade da Zapadni Balkan za Evopu i SAD predstavlja više šansu nego rizik. I mi samo trebamo da tu težnju pretvorimo u realnost”, kaže Escobar.

Comments

Pročitaj još