• Početna>
  • Vesti>

Derek Šole i Gabrijel Eskobar danas u Prištini a potom putuju u Beograd

Foto Euronews

Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole, 12. do 13. decembra boraviće u Prištini gde će održati sastanke sa zvaničnicima kosovske vlade i drugim političkim predstavnicima.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar će zajedno sa savetnikom Stejt departmenta danas boraviti u Prištini, a sutra, 13. decembra putuje u Beograd.

Kako je najavljeno, Eskobar i Šole će u okviru posete regionu obići i Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

„Razgovaraće se o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture“, saopšteno je.

Jedna od tema biće dijalog uz posredovanje EU za, navode iz Stejt departmenta, „postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznanje“.

On će sutra sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije – članstvu u EU“.

Comments

Pročitaj još