• Početna>
  • Vesti>

Blokade puteva na severu traju, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj

Foto Radio Mitrovica sever

Na više lokacija na severu Kosova i dalje su blokirani putevi, veliki broj građana je od sinoć na barikadama. Putevi su blokirani za saobraćaj, a tokom noći građani su se okupljali i smenjivali uprkos kiši koja je padala čitave noći kao i tokom jutra.

Situacija je za sada mirna, a administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni za vozila i pešake.

Ranije sinoć, direktor kosovske policije Džaljalj Svećlja izjavio je da su prelazi privremeno zatvoreni dok traju blokade puteva od strane Srba. Svećlja je ranije sinoć razgovarao sa KFOR-om i zatražio uklanjanje barikada na severu.

Podsetimo, barikade su juče nešto pre 15 časova postavljene, nakon što je Kosovska policija privela bivšeg pripadnika ove policije Dejana Pantića, koji se, kako je sinoć saopštio javnosti Predsednik Srbije i direktor Kancelarije za KiM, nalazi u bazi policije na Jarinju. 

U isto vreme su se oglasile i sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici a potom i u Zubinom Potoku.

Kosovska policija je saopštila da je sinoć pucano na njihove jedinice u blizini jezera Gazivode, kao i da su se čuli pucnji na drugim lokacijama, ali i da nema informacija o povređenima i ranjenima. 

Bar dve detonacije su se čule do ponoći u Zvečanu i nekoliko u Kosovskoj Mitrovici. Prema dosadašnjim informacijama sa terena i iz policije, najverovatnije se radilo o pirotehničkim sredstvima. 

Pojedini mediji izvestili su i o policijskoj brutalnosti nad dvojicom muškaraca srpske nacionalnosti na putu Lučka Reka-Gazivode, kada je jednom od njih, kako tvrde, naneta povreda glave, zbog čega mu je, navode, ukazana pomoć u ambulanti u Zubinom Potoku.

Uputićemo danas zahtev komndantu KFOR-a, da obezbedi raspoređivanje vojske i policije Srbije na teritoriju Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom SB UN. Odluka Vlade u skladu sa onim što smo danas dogovorili sa predsednicom vlade biće doneta u ponedeljak ili utorak. Uputićemo je komandantu KFOR-a Anđele Mikelu Ristućiju“, rekao je juče predsednik Srbije kada se obratio novinarima.

Odmah potom oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti i rekao: „Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“

Kurti je dodao da je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i da „barikade maskiranih kriminalaca na severu moraju odmah biti uklonjene“. 

Comments

Pročitaj još