• Početna>
  • Vesti>

Novo hapšenje, oglasile se sirene, barikade na više lokacija na severu

Foto Radio Mitrovica sever

Vest je ažurirana

18:02 – Iz bezbednosnih razloga, prema saopštenju policije, privremeno je zatvoren za saobraćaj administrativni prelaz Jarinje, dok su putevi blokirani, pa se građanima savetuje da za saobraćaj koriste druge prelaze.

17:05 – Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja oglasio se sa novim detaljima hapšenja, potvrdiviši da je danas na Jarinju uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije, D. P, koji je organizovao „teroristički napad na prostorije CIK-a”.

Svećlja je ujedno kazao da se D. P. tereti za „terorističke akte“ i „napad na ustavni poredak“.

On je, povodom barikada na severu, rekao da ih “organizuju ekstremističke grupe” i pozvao građane na Severu da očuvaju mir.

15:10 Posle nekoliko hapšenja predhodnih dana, danas je na administrativnom prelazu Jarinje usledilo još jedno. Prema informacijama koje je saopštila Kancelarija za KiM, radi se o doskorašnjem pripadniku kosovske policijske službe Dejanu Pantiću, koji je zajedno sa svojim kolegama 5. novembra napustio kosovske institucije. On je uhapšen danas na administrativnom prelazu, dok se vraćao iz pravca Raške, a u trenutku hapšenja bio je sa suprugom.

Oko 15 sati i 10 minuta u Kosovskoj Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu, a sat vremena kasnije i u Zubinom Potoku.

U Rudaru na magistralnom putu Priština -Raška, okupio se veliki broj građana i mirno protestuju zbog najnovijih dešavanja na severu Kosova. Podignute su barikade, gde se nalaze kamioni, sanitetska vozila i građani koji još pristižu. Prema najnovijim informacijama barikade su postavljene u Leposaviću, Zubinom Potoku i kod Srbovca.

Brnabić: Srbima na Kosovu “uskraćena osnovna prava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas povodom Dana ljudskih prava i najnovijih dešavanja na severu Kosova, da je najbolji primer kršenja ljudskih prava Kosovo, gde su Srbima uskraćena osnovna prava.

“To je pravo glasa, učešće na izborima, pravo da vas zastupaju demokrtaski izabrani kandidati i pravo na dostojanstven i bezbedan život”, rekla je premijerka Srbije, na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Večeras u 19h povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova očekuje se i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je naglasila da se Srbi na Kosovu “svakodnevno suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i s provokacijma”.

“Apelujem na partnere da ne okreću glavu od činjenica i da delanjem pokažu da se bore za zaštitu prava i slobodu svih”, istakla je Brnabić.

Comments

Pročitaj još