• Početna>
  • Vesti>

Popović sa Bernaskonijem: Za Srbiju neprihvatljiv pristup Kosova Haškoj konferenciji

Foto Ministarstvo pravde Srbije

Ministarka pravde u Vladi Republike srbije, Maja Popović sastala se sa generalnim sekretarom Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Kristofom Bernaskonijem. Na sastanku su razmotreni načini unapređenja saradnje Republike Srbije i Haške konferencije, kao najznačajnije međunarodne organizacije koja se bavi unifikacijom međunarodnog privatnog prava. Istaknuto je da Republika Srbija aktivno učestvuje u radu Plenarne skupštine i ostalih stalnih organa Haške konferencije.

Ministarka Popović je naglasila da je za Republiku Srbiju neprihvatljivo da Kosovo pristupa pojedinim konvencijama Haške konferencije koje su otvorene za pristup „svim državama“ i da se od Haške konferencije očekuje da u svemu deluje u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i da poštuje pravnu obaveznost rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

“Od generalnog sekretara Haške konferencije je zahtevano da odbaci zahteve za pristupanje pojedinim konvencijama i zahtev za prijem u članstvo ove međunarodne organizacije Kosova, jer ono nije država, već, shodno međunarodnom pravu, teritorija u sastavu Republike Srbije”, rekla je ministarka Popović.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš, ambasadorka Republike Srbije u Hagu Ksenija Milenković i savetnica u Ambasadi Republike Srbije u Hagu Marija Stajić Radivojša.

Comments

Pročitaj još