• Početna>
  • Vesti>

Predsednik CIK-a: U ovim uslovima vanredni izbori na severu ne mogu početi po planu

Koha

Kosovska centralna izborna komisija održala je sinoć vanrednu sednicu, nakon što su građani sprečili ulazak njihovih predstavnika u kancelarije opštinskih izbornih komisija u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Predsedavajući CIK-a, Krešnik Radonjići, kazao je da, s obzirom na trenutnu situaciju, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri opštine na Severu, prenosi Koha.

Ocenjuje da je nepravedno „ugrožavati živote funkcionera CIK-a“, te da se „vidi da je pristup Severu ograničen“.

„Koliko vidim, pod ovim uslovima ne možemo da počnemo, po našem planu kako smo predvideli. Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji neizvesnost. S druge strane, ne slažem se da policija nije reagovala. Sve akcije su koordinisane sa policijom. Evidentno je u izveštaju i medijima da je pristup našim kancelarijama problematičan. Bitni su, magacini, biračka mesta, a nemamo pristup“, kazao je Radonjići.

Poručio je i da čekaju izveštaj Kosovske policije, a da će nakon toga kontaktirati kosovsku predsednicu, Vjosu Osmani.

Radonjići kaže da je CIK spreman da izvrši zadatke, „ukoliko ima priliku“ za to.

„Danas je žreb, pa štampanje listića, dokle možemo da stignemo, ne znam, ne mogu ništa da kažem. Ono što smo videli, jasno je da je naš pristup severu ograničen“, još jednom je podcrtao.

Dvojica članova CIK-a iz redova Samoopredeljenja na sastanku su kazali da ovo telo treba da uputi pismo Evropskoj uniji i KFOR-u kojem bi se zatražilo da se Srbija „upozori da ukloni oružane trupe, naoružane i paravojne grupe sa Severa“.

Comments

Pročitaj još