• Početna>
  • Vesti>

Samit EU–Zapadni Balkan u Tirani, prisustvuje predsednik Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Tirani gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Samitom predsedava predsednik Savet EU Šarl Mišel, a prisustvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Samit lidera EU–Zapadni Balkan održava se u Tirani, prvi put u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU, na ovom skupu učestvuju i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije, predsednik Vučić imaće i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Belgije Aleksandar De Kro, kao i premmijer Holandije Mark Rute.

Predsednik Srbije će, pored toga, prisustvovati i potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika.

Kako je rekao predsednik Vučić, na Samit u Tiranu ide kako bi se borio za interese srpskog naroda.

“Za mene je veoma teško da razumem taj jezik dve strane, pritom ništa nismo uradili, gledamo kako živu glavu našem narodu da sačuvamo, to je izazvalo jed, gnev i bes, ali zaključak je sledeći – nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu, a ako ne bih otišao, možda i ne bi bilo koristi, ali bi bilo velike štete za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Uoči Samita EU–Zapadni Balkan u Tirani, evropski zvaničnici u Briselu istakli su da će glavna poruka sastanka biti nedvosmislena podrška članstvu regiona u EU i poziv na ubrzanje procesa pristupanja.

Činjenica da se prvi put Samit sa Zapadnim Balkanom odvija u jednoj od zemalja regiona je simbol “ojačanog partnerstva EU i regiona u vreme ruske agresije na Ukrajinu”, naveli su zvaničnici EU pred početak samita.

U deklaraciji Samita ,kako prenosi RTS jer je imao uvid kako tvrdi, lideri EU su podržali ideju postepene integracije regiona, a već u fazi pristupanja najavili su finansijsku pomoć od milijardu evra za ublažavanje posledica energetske krize i naglasili značaj partnerstva EU i Zapadnog Balkana u svetlu rata u Ukrajini.

Na Samitu će, kako je najavljeno, biti potpisana i zajednička deklaracija operatera iz EU i Zapadnog Balkana o postepenom smanjenju cena rominga, počev od 2023. godine, s ciljem da se troškovi nakadno u potpunosti ukinu.

Na kraju Samita predviđena je i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Saveta EU Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Za podne su, uprkos zabrani, u Tirani najavljeni protesti opozicije koje predvodi nekadašnji premijer Albanije Salji Beriša. Zbog Samita i najavljenog protesta jake su mere obezbeđenja u glavnom gradu Albanije.  

Comments

Pročitaj još