• Početna>
  • Vesti>

Samit EU–Zapadni Balkan u Tirani, potpisana deklaracija o romingu

Foto: RTS, print screen

Roming deklaracija između dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana u Tirani u okviru samita EU–Zapadni Balkan u cilju snižavanja cena roming saobraćaja, predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023. godine, kaže direktor “Telekom Srbija” Vladimir Lučić.

Vladimir Lučić je, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića na Samitu EU–Zapadni Balkan, potpisao deklaraciju u ime “Telekom Srbija”, najvećeg telko operatora Zapadnog Balkana.

Dokument, za operatore koji su ga potpisali, kao i za one koji mu u kasnijoj fazi pristupe, predstavljaće jaku osnovu i posvećenost operatora, kako iz EU tako i iz zemalja Zapadnog Balkana, daljem radu na definisanju klizne skale za snižavanje cena internet saobraćaja (prenos podataka), koja treba da bude definisana u maju 2023. godine, pri čemu bi se sa primenom nižih cena započelo od oktobra 2023. godine, kažu u “Telekomu Srbija”.

Nakon pune primene režima “roming like home” između zemalja Zapadnog Balkana 1. jula 2021. godine, započete su aktivnosti na značajnijem snižavanju cena rominga i između zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana, naveo je Lučić.

Tu inicijativu je koordinirao Savet za regionalnu saradnju RCC (Regional Cooperation Counsil) i uz podršku Evropske komisije i Komesarijata za pridruživanje (DG NEAR).

S tim u vezi, održano je par sastanaka između komesara Olivera Varheljija i generalnih direktora operatora zemalja Zapadnog Balkana, na kojima je čelnik “Telekoma Srbija” jasno izneo podršku i posvećenost toj inicijativi, smatrajući da će povoljnije cene rominga nedvosmisleno predstavljati neprocenjivi benefit kako za ekonomije ovih zemalja, tako i za građane oba regiona.

Rad na samoj Roming deklaraciji koordinirao je “Dojče Telekom”, koji je tokom 2022. godine na brojnim sastancima okupio više operatora iz EU i iz zemalja Zapadnog Balkana koji su zajednički sa predstavnicima RCC i Evropske komisije radili na usaglašavanju teksta Deklaracije.

U Deklaraciji je jasno definisano da ona ima punu podršku institucija EU i da čini jedan od bitnih segmenata celokupne političke, ekonomske i socijalne integracije zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Comments

Pročitaj još