• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Vučić će sam odlučiti da li će učestvovati na samitu u Tirani ili ne

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučiti da li će učestvovati na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani ili ne.

Ministar Dačić je  rekao da “koju god odluku da donese ona će biti u interesu Srbije” i da odgovor treba tražiti u onome o čemu predsednik Srbije razgovara sa predstavnicima međunardonih zajednica, a to je šta raditi u ovom trenutku.

“Potpuno je obesmišljeno svako dalje učešće u nekim razgovorima na tu temu, a da Kurti ne želi da sprovodi Briselski sporazum ili stalno povlači jednostrane poteze kao što je bilo sa registarskim tablicama”, naveo je Dačić.

On je podsetio da Kurti, između ostalog, nije dozvolio glasanje Srba na referendumu o izmenama Ustava Srbije i na izborima, da je slao policijske snage na sever KiM bez dogovora sa predstavnicima vlasti na severu, da je usledila kriza sa registarskim tablicama i raspisivanje izbora u opštinama na severu KiM, “a da je sve to eskaliralo izborom njegovih Srba u Vladu Kosova”.

“To je suprotno Briselskom sporazumu. On je u stvari potpuno ponizio i unizio EU, a ne nas”, smatra Dačić.

Dačić smatra da, bez obzira što postoje različita viđanja o tome kakvu taktiku Srbija treba da primenjuje kada je reč o učešću na međunarodnim skupovima, “svi građani apsolutno podržavaju ono što je rekao predsednik Vučić vezano za situaciju na KIM i za Kurtija”.

Govoreći o rešenju kakvo je predviđeno francusko-nemačkim predlogom Dačić je rekao da ako bi bilo u interesu Srbije i ne bi podrazumevalo međusobno priznanje “svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama je dobra tema i osnova za dalji razgovor”.

“Prema tome, daleko smo od nekog definitivnog predloga, ali Srbija je jasno rekla šta su naše crvene linije. Mi smo spremni da razgovaramo, važno je učestvovati u dijalolgu”, poručio je Dačić.

On je rekao da je Srbija konstruktivna i da to vide predstavnici međunarodne zajednice.

“Da li to žele da kažu ili ne žele da kažu, ili žele da kažu na potpuno pogrešan način, ne želeći da se Priština ljuti, to pokazuje samo da i dalje postoji jedna neobjašnjiva iracionalna povezanost između nekih zapadnih zemalja i njihovog čeda, predstavnika nezavisnog Kosova, da tako kažem”, naveo je Dačić.

On je naglasio da “nema napretka u dijalogu sa Prištinom” dok se ne izvrši pritisak na Kurtija.

“A mi jesmo za taj dijalog, da se on nastavi”, poručio je Dačić.

Comments

Pročitaj još