Srpska lista: Imenovanje Nenada Rašića protivustavno

Foto: Srpska lista

Protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi u Prištini, bez saglasnosti srpskih poslanika najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija, saopštila je Srpska lista.

“Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda. Konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika” navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste navode da je imenovanje Nenada Rašića protivustavno i da je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima, kako se navodi, lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Protiv ovog očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Kurtija poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda” ističe Srpska lista.

“Ovim se pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ranije danas imenovao je Predsednika Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak.

Comments

Pročitaj još