• Početna>
  • Vesti>

Petković: Za Kurtija dijalog Beograda i Prištine ne postoji

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da su danas svi mogli još jednom da vide pravo lice premijera privremenih prištinskih instItucija Aljbina Kurtija kad je reč o normalizaciji između Beograda i Prištine, ocenivši da za Kurtija tako nešto ne postoji. 

“Rekao je da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština, niti da će je ikad formirati. To pokazuje odnos Prištine prema dijalogu. Ovo samo pokazuje koliko su u pravu bili Srbi koji su napustili prištinske institucije. Kurti kaže da dijalog nije prioritet – on je u pravu, on praktično ništa ne čini po tom pitanju”, rekao je Petković za TV Pink.

Petković je rekao da je u svemu važno razumeti srpsku poziciju, jer je manevarski prostor Beograda da se izbori za bilo šta mali.

“Zašto? Zato što imate Prištinu koja sve odbija. EU kaže da je potrebno formirati ZSO, ali Kurti ne snosi nikakve sankcije. On kaže danas da je srećan jer Srpska lista neće uslovljavati takozvano Kosovo. Veću pohvalu Srpskoj listi nije mogao da da kad je rekao ovo”, kazao je Petković.

Kurti je, inače, rekao da ne poriče da su dosad potpisana 33 sporazuma između Beograda i Prištine, a Petković napominje da to nije tačno, te da je do sada 51 sporazum potpisan.

“Znamo svaki sporazum, svako slovo znamo napamet, znamo šta je obaveza Prištine, a EU je garant sprovođenja sporazuma. Najnormalnije je da ono što smo potpisali bude sprovedeno. Važno je da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Kurtija, jer on ne želi da implementira sporazume, kojima bi se Srbi normalizovali i ne bi bili napadani…”, ocenio je Petković.

On je istakao da je važno da Srbija bude mudra, odgovorna, iako druga strana odbija bilo kakve dogovore.

“Dogovori pokazuju da smo na pravom putu, jer ih Kurti odbija. To je pokazatelj njegovih laži, priča o tome kako Beograd želi da izazove sukobe i tako dalje.. Pokazali smo da je pristup Kurtija čista laž, jer je on taj koji stvara probleme”, dodao je Petković.

Comments

Pročitaj još