• Početna>
  • Vesti>

Petković: Čitavom svetu kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje otvorenih pitanja, Kurti želi sukobe i nemire

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Jedino gde je Aljbin Kurti u pravu to je kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije, već i na području čitavog Zapadnog Balkana, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Čitavom svetu je kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, Kurti želi sukobe i nemire, jer to je njegova jedina politika, dodao je Petković.

“To je nesumnjivo njegov prvi prioritet, dok se visoko na listi njegovih prioriteta nalazi maltretiranje i obespravljivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu” ističe Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković navodi da u to svakako spada i odbijanje da posle 10 godina formira Zajednicu srpskih opština kojom se garantuju kolektivna prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno posvećeno krši sve ostale dogovore postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“Nije Briselski sporazum švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara, već je neophodno da potpisane sporazume mora da poštuju, a sam temelj Briselskog sporazuma je upravo Zajednica srpskih opština. Na to se Priština obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani” zaključuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ranije danas je izjavio da dijalog Beograda i Prištine nije njegov prioritet.

Comments

Pročitaj još