• Početna>
  • Vesti>

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom

Foto: Kim

Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.

Maji Todić je ovo sedma samostalna izložba. U Gračanici su već poznata njena dela kako na platnu, tako i u organizovanju brojnih likovnih kolonija.

„Zaista je poseban osećaj za svakog umetnika da stvara, da gradi i da se ostvari u svom rodnom mestu. Kao umetnik koji je rođen pored velike svetinje kao što je Gračanica moj prvi susret sa zrelom umetnošću jesu freske. To je nešto što je najlepše a što sam ja videla u svom ranom detinjstvu, ali i sada kada sam već ostvareni umetnik kada sam videla mnogo toga u svetu umetnosti zaista freske Gračanice koje odolevaju vekovima, inspirišu svakog umetnika“, kazala je nakon otvaranja izložbe.

Istoričari umetnosti i vrsni likovni umetnici Majino stvaralašvo upoređuju sa Lubardinim i Milunovićevim.

„Ne znam kako da to prihvatim, hvala im na takvim pohvalama. To meni može da imponuje kao slikaru i da mi bude podrška za dalji rad i stvaralaštvo. Mislim da ih je na to inspirisala slika koja se zove „Na Gazimestanu“, na njoj je kaligrafski predstavljena jedna borba“, kaže umetnica.

Na otvaranju izložbe govorio je i književnik Žarko Milenković. On je prisutnima objasnio zbog čega je Maja ovu izložbu nazvala „Identiteti“.

„Zašto množina? Identitet razmatran u jednini ukida svaku dalju diskusiju o bilo čemu. Pojedinac se svede na tu jednu kategoriju i van nje ne može postojati. Međutim, razmišljati u množini o identitetima znači misliti o pojedincu kao slobodnom biću koje pripada sebi i kolektivu. Identiteti su kod ove slikarke više kulturološki i umetnički iako su svi oni bitno povezani sa nacionalnim ali bez ideoloških, savremeni je doživljaj ovog termina. Ako identitet u najkraćem definišemo kao nešto što nas određuje onda je fakat da svi mi imamo više identiteta“, kazao je Milenković.

O Majinom radu govorio je i pesnik iz Gračanice Ratko Popović koji je i otvorio ovu izložbu. „Maja je zapažena još u osnovnoj školi kao talentovani đak i jedan od najboljih učenika. Maja je još tada pokazivala svoju sklonost ka likovnoj umetnosti“, rekao je Popović upoređujući mladu slikarku sa Nadeždom Petrović.

„Mislim da je naslednica naše velike umetnice baš Maja Todić. Mislim da sledi taj njen trnoviti put ali pun nadahnuća i pun elana, ljubavi i patriotizma“, kazao je Popović.

Veliki broj meštana Gračanice, mežu kojima i predsednica opštine Ljiljana Šubarić, posetio je večeras izložbu ove slikarke. Među gostima su bili i profesori Prizrenske Bogoslovije, iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena otac Mihailo sa bratijom, kao i igumanija manastira Svetog Dimitrija u Sušici Irina.

Gradimirka Mladenović, učiteljica u penziji kaže da ništa manje nije očekivala od Maje Todić. „Ona je svestrana, nije samo za likovnu umetnost. Ja sam se trudila da ona bude neki doktor matematičkih nauka ali je pobedila priroda i njen dar. Ako je Bog dao dar da crtate, onda ćete da crtate“, kaže Majina učiteljica.

„Gračanica, Simonida, Dodir… ne mogu da se odlučim. Ovo je jedan od onih trenutaka kada mislim da moje pesme kada bi mogle da dobiju formu, oblik i boje, to bi bilo to“, kaže Gordana Jovanović.

„Izložba je zaista fantastična. Drago mi je da mogu da kažem da je naša Maja iz Gračanice ulepšala ovaj sumorni dan, da je ulepšala ovaj prostor u Gračanici i da zaista ona zaslužuje da ima samostalnu izložbu jer su slike prava radost kako za poznavaoce umetnosti, tako i za laike“, kaže profesorka književnosti Ana Kostić.

Maja Todić je slikarstvo diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u klasi profesora Zorana Furunovića. Master studije je završila 2015. godine na istom fakultetu. Pored više samostalnih i grupnih izložbi, Maja je i nagrađivana slikarka. Dobitnica je nagrade “Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog stvaraoca 2014. godine koju dodeljuje Dom kulture Gračanica. Urednica je likovnih programa u ovoj instituciji kulture.

Comments

Pročitaj još