Albanci obeležavaju Dan zastave

Foto Politika

Dan zastave Albanije se obeležava u Albaniji i svuda gde žive Albanci, i to nije Dan Albanije, tako da su različita tumačenja isticanja ovog obeležja , koje je podignuto prvi put u Valoni na proglašenju nezavisnosti Albanije 1912.godine. Ova zastava se ističe i pored zvanične zastave države u kojoj Albanci žive, što je slučaj i sa Srbijom (Bujanovac i Preševo).

Na Kosovu su danas istaknute albanske zastave i danas je neradan dan. Kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je i prošle i ove godine da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako nije na spisku zvaničnih praznika na Kosovu.

Zašto je Albancima toliki važan 28. novembar, koji je i Dan zastave i zašto se baš tada na zgradama opština Bujanovac i Preševo pored zastave Srbije ističe i albanska crvena zastava sa dva crna orla .Član 14. stava 2. Ustava Republike Albanije je izuzetno kratak i glasi : „Nacionalna zastava je crvena sa crnim dvoglavim orlom u sredini“ , što znači da je ona prvenstveno zastava svih Albanaca gde god oni žive po svetu, a istovremeno se podrazumeva da je ujedno i zastava Republike Albanije, mada to nije naznačeno decidno.

Savetnik za albansko pitanje objašnjava za Jug press u najkraćem, zašto je sve ovo toliko važno Albancima i koja je simbolika.

“Dvadeset osmi novembar kao dan zastave Albanaca (a ne dan Albanije), potiče od 28. novembra 1443. godine, kada je Skenderbeg, podigao zastavu tadašnje kneževine Kastriota, i proglasio dan ustanka tadašnjih Albanaca protiv Osmanskog Carstva.

Zatim kroz istoriju ovaj datum se koristi prvo kao zastava države Epir iz godine 297 pre Hrista. današnja Albanija je proglasila svoju nezavisnost u Valoni 28. Novembra 1912. godine, OVK se prvi put predstavila javnosti 28. Novembra 1997. godine u Lauši kod Drenice, a čista je koincidencija da je i Adem Jašari rođen 28. Novembra 1955. godine”, objašnjava savetnik za albansko pitanje .

U Tirani održana zajednička sednica parlamenata Albanije i Kosova povodo 110 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije

U Tirani je juče održana zajednička sednica parlamenata Kosova i Albanije povodom obeležavanja 110 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije, prenela je Koha.

Premijer Albanije Edi Rama, istakao je značaj Demokratskog saveza Kosova i nekadašnje OVK.

“DSK i OVK su povezani. Zahvalni smo Ibrahimu Rugovi koji nas je prerano napustio, ali je obavio svoju misiju, kao i Hašimu Tačiju koji je privremeno odvojen od nas, ali je u misiji koja je u toku”, rekao je Rama.

Albanski premijer je kazao da će ubrzo “doći do konačnog priznanja Kosova”.

“Verujem da će do konačnog priznanja doći pre ili kasnije i da Kosovo neće čekati dugo da njegova nezavisnost konačno bude i međunarodno priznata”, rekao je Rama.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u Tirani da Albanija i Kosovo treba da dele ideje i da više sarađuju.

“Treba da radimo zajedno, da delimo ideje jedni sa drugima, da prihvatamo kritike jedni drugih”, poručio je Kurti.

Comments

Pročitaj još