• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika “Identiteti” Maje Todić 29. novembra u Domu kulture Gračanica

Foto: Dom kulture Gračanica

Galerija umetnosti Priština – Gračanica i Dom kulture Gračanica organizuju izložbu slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom „Identiteti“.

Izložba će biti otvorena u utorak (29. novembra) u 19 časova u Galeriji Doma kulture.

„Slikarka Maja Todić izabravši da stvara na prostoru bogate tradicije i kulture, nije tu tradiciju prezrela, već ju je prihvatila. Prihvatajući Eliotovsko „osećanje istorije“ Todićeva je u prošlosti otkrivala sadašnje, a u sadašnjosti prošlo. Tako detalji sa fresaka kosovskih i metohijskih crkava žive na njenim platnima i sa njenim modernim slikarskim izrazom čine koherentnu sadržajnost. Baš kao što su freske Gračanice čekale vekovima da otkriju svoje boje, Todićeva na svojim platnima koristi žive, tople boje, koje ukazuju na radost života, na nepobedivost duha, nasuprot svem mraku u kojem je stvarala“ ističe pesnik i književni kritičar Žarko Milenković.

Dok istoričarka umetnosti i profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Jelena Erdeljan kaže: „Motivi sa fresaka Gračanice, najčešće detalji odežde arhijereja i slikanih zastora, te imitacije mermerne oplate, slikarskim postupkom i kolorističkom gamom koja priziva u vizuelno sećanje velikane našeg slikarstva poput Milunovića i Lubarde i njihova dela iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, preobražavaju se u gotovo apstraktne slike koje, ipak, uvek jasno ukazuju na svoju identitetsku utemeljenost u zidovima srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji kao i lično iskustvo njihovog autora u poslu oslikavanja crkava i postupcima kaligrafije.“

Maja Todić je rođena 1989. godine u Prištini. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odsek Slikarstvo, u klasi profesora Zorana Furunovića. Master studije je završila 2015. godine na istom fakultetu. Izlagala je šest puta samostalno i učestvovala na više od dvadeset kolektivnih izložbi. Dobitnica je nagrade „Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog stvaraoca 2014. godine koju dodeljuje Dom kulture Gračanica. Urednica je likovnih programa u Domu kulture „Gračanica”. Selektor je likovnih kolonija „Vidovdan” i „Jesen u Prizrenu”. Selektor brojnih grupnih izložbi stvaraoca sa Kosova i Metohije od kojih izdvaja: „Bezimeni” izložba mladih vajara Kosova i Metohije (Galerija Mali likovni salon, Novi Sad); „Lice budućnosti” Izložba radova mladih slikara sa KiM (Zavod za kulturu Vojvodine).

Član je umetničkog saveta i žirija za nagradu „Longin” za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti koja se dodeljuje u okviru Vidovdanskih svečanosti. Dela joj se nalaze u Galerijama: Savremene likovne umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Galerija MMC Kulturni centar Novi Pazar, Doma kulture Čačak, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, Doma kulture „Gračanica”.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još