Molićaj: Jedino rešenje korekcija granica

Foto Ekonomija onlajn

Predsednik Socijaldemokratske partije (PSD) Dardan Molićaj rekao je da je ta partija protiv francusko-nemačkog plana, jer nema međusobnog priznanja sa Srbijom i nije koristan za Kosovo. On smatra da se na osnovu tog plana ne može napraviti konačan dogovor sa Srbijom, te da se njime Kosovo vraća na nultu tačku. Predsednik PSD-a je naveo da je jedina alternativa za konačno rešenje odnosa sa Srbijom korekcija granica.

Molićaj je u intervjuu za Ekonomiju onlajn govorio o severu, bojkotu i stvorenim tenzijama, za šta je, kako kaže, kriv “izvršni šef”. Prema njegovim navodima, Kurtijevim modelima se pitanje konačnog priznaja ne zatvara, a formira se Asocijacija (Zajednica srpskih opština).

“U stvari, dogovor nije samo o registarskim tablicama, on ubrzava proces za sporazum na osnovu francusko-nemačkog plana, što je za nas neprihvatljivo jer nije konačno rešenje i nastavlja sukob između Kosova i Srbije. Pri tome je najvažnija rečenica da se Kurtijeva vlada ponovo zalaže za sprovođenje svih dosadašnjih sporazuma. Ako je Kurti do sada izjavljivao da su ti sporazumi nasleđe prošlih vlada, od nedavno su Kosovo i nova vlada preuzeli stare obaveze i učinili ih svojima. Tako da je od sada Vlada Kosova odgovorna za sprovođenje sporazuma koji je štetan koliko i Asocijacija”, rekao je on.

Iako je Molićaj kazao da PSD nije protiv kompromisa sa Srbijom, on smatra da to mora uključivati konačno priznanje. Stabilno rešenje, prema njemu, može biti samo korekcija granica i ta opcija je za njih prihvatljiva.

“Smatramo da sa Srbijom treba da postoji trajno rešenje. Nismo mi ti koji kažemo da ne treba da bude kompromisa i dijaloga, već kažemo da treba da bude kompromisa i dijaloga, ali oba u funkciji konačnog dogovora. Za nas je najstabilnije i najdugoročnije rešenje redefinisanje granica. Jasno je da građani Srbije na severu imaju volju da ne žive na Kosovu i danas misle da nisu deo Kosova. Mi takođe mislimo da su Albanci iz (Preševske) doline pre mnogo godina izrazili volju da se ujedine sa Kosovom. Da, mi se zalažemo za redefinisanje granica na osnovu volje građana Kosova”, kazao je on.

Molićaj je dodao da je sporazum o registarskim tablicama katalizator za Asocijaciju (Zajednicu srpskih opština) i naveo da se Srbi neće vratiti u institucije bez njenog osnivanja.

Comments

Pročitaj još