• Početna>
  • Vesti>

Sjedinjene Američke Države pozdravile sporazum Beograda i Prištine

Foto: RTS

Sjedinjene Države su pozdravile sporazum Beograda i Prištine “o merama za izbegavanje dalje eskalacije tenzija”, kako je izjavio portparol američkog State Departmenta Neda Prajs.

SAD dogovor dve države “da se u potpunosti i hitno fokusiraju na normalizaciju odnosa pod okriljem dijaloga koji omogućava Evropska unija (EU)” vide kao “najbolji način da se unapredi evropska budućnost Srbije i Kosova”.

beograd i Priština su 23. novembra u Briselu postigli dogovor o nelegalnim srpskim registarskim tablicama prema kojem će Kosovo prekinuti dalje radnje u vezi sa preregistracijom automobila, sve dok Srbija više ne bude izdavala automobilske tablice sa imenima kosovskih gradova.

Kako je navedeno iz EU, dve strane takođe “shvataju da svi prethodni sporazumi postignuti u razgovorima moraju biti sprovedeni”.

Glavna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine biće obrađeni u kontekstu inicijative koja je postala poznat kao francusko-njemački predlog, koji su podržale Sjedinjene Države.

U izjavi portparola State Departmenta se pozdravlja odluka dve strane da interese svih svojih građana stave u prvi plan u donošenju odluka i da preduzmu korake za poboljšanje svakodnevnog života građana.

“Obe strane su danas napravile ogroman korak naprijed, uz pomoć EU, ka garantovanju mira i stabilnosti u celom regionu”, naveo je Prajs o pregovorima koje su u Briselu 23. novembra vodili glavni pregovarači dve države, uz posredovanje izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Sjedinjene Države, navodi se, pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa.

Savetnik Stejt departmenta Derek Čolet rekao je da je imao dobar razgovor sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

“Zahvalio sam mu na konstruktivnom angažmanu u pronalaženju načina za smanjenje tenzija i na posvećenosti da se hitno radi na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, koji SAD snažno podržavaju”, napisao je na Twitteru.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je Ambasadi SAD na Kosovu na posvećenosti postizanju sporazuma o registarskim tablicama.

Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića u Briselu održan je samo dva dana nakon sastanka na kojem premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. novembra nisu postigli dogovor po pitanju tablica.

Kurti je zatim 22. novembra, na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, odložio za 48 sati sprovođenje druge faze odluke o preregistraciji automobila sa srpskih registarskih tablica u RKS . Nakon toga uz još jedno posredovanje EU, pregovarači su postigli dogovor.

Comments

Pročitaj još