• Početna>
  • Vesti>

Protest žena u Kosovskoj Mitrovici: “Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta”

Foto radio Mitrovica sever

U Kosovskoj Mitrovici je danas održan veliki miting žena. Protestna šetnja krenula je od ulaska u grad iz pravca Zvečana do Trga “Braća Milić” kod glavnog ibarskog mosta.

Na čelu povorke je velika srpska zastava, sa sloganom „Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“.

Protest je juče najavila bivša odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Gordana Savić, koja je u ime svih majki i građanki Mitrovice govorila na konferenciji za medije Srpske liste i pozvala ih da se okupe u što većem broju.

Primetni su transparetni, na kojima piše „Ujedinjene žene oslobodite geto“, „Nije hir, hoću mir“, „Kurti neću da ti plaćam harač“, „Kurti decu ti neću dati“, „Želim sina da spremim za svadbu, Kurti dosta je sukoba“.

Učesnice protesta su mirno prošetale ulicom Kralja Petra I, i time pokušale da izraze brigu za svoju decu usled najnovijeg odbijanja Prištine da učestvuju u rešenju kosovske krize.

Danas se svuda u svetu obeležava međunarodno dana humanosti, a nas evo ovde okupljenih da kažemo da nam je dosta terora i da nećemo više da trpimo Kurtijev teror”. Da li je humano ,kada našim lekarima prete da će da ih hapse, samo zato što su hteli da sprovedu vakcinaciju i spreče više obolelih od Kovid 19. Zaustavljali su nam sanitete, hapsili vozače saniteta, oduzimali sanitetski materijal. Da li je to humano? Nije! narode moj”, rekla je Gordana Savić

Lekcije o humanosti, kaže, možemo mi da im držimo, mi koji časno i dostojanstveno obavljamo svoj poziv i bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost svakodnevno svima podjednako pružamo pomoć.

“To je narode moj i sestre moje humanost, a tu lekciju oni nikada neće da nauče. Kao majka, kao sastra, i kao kćer, ,ambasadorima Kvinte da učine nešto da pomognu i da oslušnu sve ovo što imamo da im kažemo, i da naša deca nisu različita od njihove dece i dece u drugim zemljama i moraju da čuju naš glas. Isto tako sa ovog skupa želim da pozdravim sve naše sestre i braću južno od Ibra, danas smo svi isti, danas smo svi građani Kosova i Metohije, danas smo svi građani Republike Srbije”, poručila je Savić.

Učitečljica Svetlana Radosavljević iz Leška, majka četvoro dece prenela je na skupu kako danas izgleda briga za naše najmlađe.

„Mi smo ovde danas okupljene, ne da budemo humane, nego da pokažemo kako smo hrabre, da pokažemo kako smo se brinule svakoga dana i imale neprospavane noći u iščekivanju, da čekamo na kurtijevu štopericu koju je uključio da odluke meri ne više na mesece i dane nego na sate.Sramota je da su naša deca u 21.veku pored naoružanog čoveka, za koga ne znamo ni kojoj vojsci pripada, koji sa dugim cevima čuva parkove.Naša deca treba to da prepoznaju ili možda misle da je to samo neka igrica koja će da se završi. Vi najbolje drage majke, sestre i žene znate koliko ste imale neprospavanih noći i koliko ste molitava i uzdaha uputile iz svojih srca“ ,rekla je na skupu Radosavljević.

Studentkinja Filozofskog fakulteta Jovana Šmigić obratila se na engleskom jeziku i poručila da sva deca imaju pravo na obrazovanje i budućnost.

“Obraćam se Evropi, svetu i Međunarodnoj zajednici kao i svim koleginicama širom Evrope i sveta, želim da vas pitam, da li znate koliko je teško i uznemirujuće ići na predavanja u strahu da će ih neko prekinuti. Znate li koliko je teško studirati uz zvuk tišine, studirati u strahu da će specijalne jedinice ROSU prekinuti naša predavanja. Sva deca imaju pravo na obrazovanje i budućnost, i dok naše kolege širom sveta razmišljaju o karijeri, mi smo primorani da ramišljamo o tome kako da zaštitimo naša osnovna ljudska prava. Da li smo krivi samo zato što studiramo na srpskom univerzitetu ? Da li mi nemamo prava na obrazovanje ? Mi samo želimo mir. Zašto predstavnici samoproglašene države čine sve da unište ono što imamo. Ovo je univerzitetski grad i iznedrio je mnogo učenih ljudi, a mi samo tražimo naše obrazovanje i za buduće generacije koje odrastaju ovde. Deca odrastaju u strahu da agresija koja postoji godinama, neće nestati” rekla je Šmigić.

Majka jedanaestoro dece Ana Vuković iz Zvečana je istakla da deca Kosova i Metohije žele da žive u miru i rastu u slobodi.

“Danas smo svoju decu ostavile kućama, kako bi stale za slobodu, slobode koja nema cenu. Za Kurtija ne postoji kultura ni tradicija srpstva. Za njih postoji cilj da zauvek proteraju narod koji vekovima živi ovde. Rođena sam u Šipolju nedaleko odavde, i još kao dete sam osetila njihovu gorčinu i zulum. A sada kao majka jedanaestoro dece, pitam se , da li će moja deca proći isto, da li će i njih da proteraju. Kurtijeva politika je mržnja, a mi, majke žene i sestre, danas jedino možemo da imamo poverenja u našu državu Srbiju, vojsku, ministre, našeg predsednika, a pre svega verom u našeg Gospoda. Mi svi želimo da živimo u miru, neka naša deca žive u miru i rastu u slobodi. Zato budimo jedinstvene i nemojmo se plašiti, već ćemo se kao lavice boriti za našu decu i njihov život na Kosovu i Metohiji” istakla je Vuković.

Svetlana Stević upravnica Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji je istakla da su danas okupljeni kako bi zajedno poručili da su jedinstveni u svojoj borbi da ostanu i opstanu na vekovnim ognjištima.

“Okupili smo se kako bi celom svetu pokazali koliko nas ima i da smo jedinstveni u našoj borbi. Jedinstveni pre svega u tome da ostanemo i opstanemo na našim vekovnim ognjištima. Kao majka četvoro dece i baka troje unučadi, koje živi na severu, a radi na jugu Kosmeta, hoću da poručim da smo jedno i da se duša od tela ne odvaja i ne deli. U ovoj borbi za osnovna ljudska prava moramo da istrajemo jer pre svega želimo mir za našu decu. Da žive i odrastaju kao sva ostala deca, da im svakodnevnica ne bude sirena za uzbunu već igrališta, pozorišta i bioskopi. Hvala državi Srbiji što stoji uz nas i u ovim teškim trenutcima brine za nas i što je najvažnije zalaže se za mir i stabilnost. Zato sa ovog mesta, sa svete srpske zemlje, šaljemo poruku mira, i molitvu Gospodu da nas čuva i podari mir” rekla je Stević.

Protest je završen mirno i bez incidenata. Srbi na centralnom Kosovu i Pomoravlju organizovali su skupove podrške sunarodnicima se severa, zbog kako se navodi, nepravednog i ugnjetavačkog odnosa prištinskih vlasti.

Comments

Pročitaj još