• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Kurti provokacijama želi da izazove incidente na severu KiM

Predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović, ocenio je danas da je Srbija za kompromis i implementaciju Briselskog sporazuma, a da Albin Kurti nastavlja sa provokacijama na severu Kosova sa željom da izazove incident.

Odalović je za TV Pink rekao da ima mesta za zabrinutost za Srbe na KiM, i širom Kosova, ali se pitanje ne tiče samo njih.

Ocenio je da Kurti nije pokazao prostor za dijalog, te da se fokusirao na sever, koji bi da osvoji i za to ne bira sredstva.

“Nemam dilemu da evropski posrednici, Šolc, Makron, Eskobar, svi imaju isti cilj, da zaokruže državnost i svoje čedo urazume, ali fali im Srbija, i zato je pritisak na Srbiju koja nikada na to neće pristati”, rekao je Odalović.

Kazao je da je odgovornost EU za punom implentacijom Briselskog sporazuma, koja uključuje i Zajednicu srpskih opština.

Odalović je ocenio da se poslednjim događajima situacija na severu Kosova resetuje i vraća na 2013. godinu i da je za to odgovoran Kurti koji je rekao da ZSO neće biti.

“Važno je da se KFOR i međunarodna policija nalazi na severu KiM. Treba ih još i prilika je da insistiraju da se jedinice Rosu vrate ka Prištini, jer im na severu nije mesto”, rekao je on i dodao da je to jedini put da se stanje stabilizuje.

Odalović je rekao da je raspoređivanje specijalaca iz Prištine dodatni pritisak i uznemiravanje za Srbe na severu, te da je to provokacija sa željom da se izazove incident.

Prema njegovim rečima, sada smo se vratili na stanje pre Briselskog sporazuma.

Ocenio je da je plan Šolc – Makron “drenov štap” za Srbiju, odnosno drvo koje mnogo boli, a da u njemu nema ni semena od šargarepe.

Istakao je da je to jednosmeran plan i da ne poznaje Zajednicu srpskih opština.

Comments

Pročitaj još