• Početna>
  • Vesti>

Petković: Verifikovanje mandata Srpske liste ne znači povratak u prištinske institucije

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da “to što su predstavnici Srpske liste tehnički verifikovali mandate, ne znači vraćanje Srpske liste u prištinske institucije, i da sve ostaje kao što su 5. novembra rekli, nema povratka dok se ne formira ZSO i ukine odluka o preregistraciji” u izjavi za TV Most .

“Kurtijev plan da mesta koja su zagarantovana za poslanike SL popuni srpskim kolaboracionistima, predstavnicima partija koje su minorne i koje gotovo ne postoje, osujećen je i sprečena Kurtijeva namera da promeni ustav i zakone”, rekao je Petković.

Petković je istakao da su političke partije čije je predstavnike  Kurti nameravao da smesti u poslaničke klupe na nivou statističke greške i nemaju legitimitet da predstavljaju srpski narod u pokrajini.

“Da bi sprečili njihov dolazak poslanici Srpske liste verifikovali su svoje mandate i odmah napustili skupštinu. Bez većine glasova poslanika Srpske liste u skupštini u Prištini, nema donošenja zakona koji bi išli na ruku Prištini. Ukoliko bi u poslaničke klupe seli ljudi koji nemaju legitimitet Kurti bi odmah krenuo u promenu ustava i oduzimanja prava Srbima, ukidao bi srpske opštine naročito južno od Ibra, ukinuo bi srpski jezik, formirao Vojsku Kosova, a nesumnjivo i krenuo u formiranje velike Albanije”, navodi Petković.

Naglašava da promenom vitalnih zakona svo srpsko nasleđe prisvojili bi Albanci i doveli u pitanje opstanak SPC na KiM.

“Uspeli smo da saznamo koji je pravi naum Kurtija i zbog toga su predstavnici Srpske liste tehnički verifikovali svoje mandate i sačuvali prava Srba u pokrajini”, zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još