• Početna>
  • Vesti>

Petković: Ni po jednom jedinom slovu sporazuma Kurti nema pravo da policijska mesta na severu KiM popunjava albanskim policajcima

Foto: Kancelarija za KiM

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je pred očima čitave međunarodne zajednice otvoreno najavio da želi sukobe na severu KiM i da planira da povuče nove poteze u cilju eskalacije situacije u četiri srpske opštine, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Piroman Kurti to radi brutalno gazeći sve sporazume iz Brisela, uz poruku da nema nameru da formira ZSO. U trenutku kada i međunarodna zajednica nikada glasnije traži formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti još ubedljivije saopštava da ga ta ključna obaveza Prištine ne interesuje” naveo je Petković.

Petković je poručio da bi Kurtiju bolje bilo da hitno krene sa fomiranjem ZSO i poštovanjem dogovora, nego što žuri sa jednostranom odlukom o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM i što preti popunjavanjem policijskih mesta severno od Ibra.

“Ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija je njegov novi atak na četiri opštine na severu KiM, koje sistematski pokušava da destabilizuje svojim jednostranim i protivpravnim potezima. To podjednako dobro znaju i Kurti, ali i njegovi mentori” ističe Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju navodi da “ni po jednom jedinom slovu sporazuma Kurti nema pravo da policijska mesta na severu KiM popunjava albanskim policajcima, niti da donosi jednostrane odluke o vanrednim izborima u opštinama na severu gde Srbi čine 95 odsto stanovništva, koji neće više da trpe jaram i zulum Aljbina Kurtija”.

“Uzaludno je njegovo manipulisanje činjenicama i brojevima, jer niti Srbi hoće Kurtijeve tablice, niti hoće njegove nametnute izbore, niti hoće albanske policajce sa juga, koji nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još