• Početna>
  • Vesti>

Projekcije dokumentaraca, najnovijih filmskih ostvarenja i edukativne radionice tokom zime u “Akvarijusu”

Foto PKC"Akvarijus"

Tokom zime u saradnji sa Udruženjem dokumentarista DokSrbija, a uz podršku Ministrastva kulture Republike Srbije, počev od 16. novembra 2022. godine, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ biće organizovane besplatne projekcije uspešnih domaćih autorskih dokumentaraca, a potom i dvodnevna radionica za osmišljavanje i produciranje sličnih filmova, namenjena lokalnim stvaraocima.

Prva projekcija zakazana je u „Akvarijusu“ za sredu 16. novembar 2022. godine kada će u 20 časova biti prikazan film Nikole Dragovića i Milutina Petrovića „Zaklinjem se“.

Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin 1991. godine, kada su počeli oružani sukobi u Hrvatskoj. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Film je sastavljen od VHS materijala Predraga Bate Miloševića koji je skrivao od vlasti i porodice punih 30 godina!

U ponedeljak 21. novembra 2022. biće prikazano ostvarenje Stefana Pavlovića „U potrazi za konjima“, a potom, do kraja godine, i filmovi „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića, „Govori da bih te video“ Marije Stojnić.

Radionica, čiji će termin biti naknadno objavljen, obuhvatiće osvrt na prikazane filmove i analizu ideja za lokalne filmove koje će pripremiti ucesnici, i za koje će dobiti uputstva za što bolju prijavu na konkurse Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija, razvoj projekta i produkciju tokom naredne godine.

Učešće u radinoici je besplatno, a vodiće je eminentni domaći dokumentaristi, između ostalih i autori prikazanih filmova.

DokSrbije je nacionalno udruženje dokumetnarista koje okuplja skoro 100 članova i bavi se stvaranjem, lobiranjem, edukacijom i promocijom srpskih dokumentarnih filmova u zemlji i svetu, a ovaj dogadjaj deo je programa decentralizovanih radionica koje finansira Ministrastvo kulture Republike Srbije, a koje DokSrbija organizuje ove godine u Zrenjaninu, Leskovcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

Pored projekcija srpskih dokumentarnih filmova i radionica u vezi sa njima, od decembra 2022. godine u PKC „Akvarijus“ počinje i emitovanje najznačajnjih novih filmskih ostvarenja u regionu. Pored projekcija filmova i razgovora sa njihovim autorima, započeće i rad petomesečnih radionica iz oblasti snimanja i postprodukcije dokumentarnog filma koje će voditi eminentni dokumentaristi iz regiona. Ove projekcije i radionice podržava UNMIK u okviru projekta „Art terapija za sve“.

Od 5. do 7. decembra 2022. godine PKC „Akvarijus“ će biti i domaćin delu programa ovogodišnjeg GRAFEST-a koji organizuje Dom kulture Gračanica.

Comments

Pročitaj još