• Početna>
  • Vesti>

Prekomerna upotreba sile specijalne policije Kosova nad direktorom NVO Aktiv

Foto: Aktiv

Nevladina organizacija “Aktiv” saopštila je da je njen izvršni direktor Miodrag Milićević danas bio izložen fizičkom i verbalnom maltretiranju od strane pripadnika specijalne jedinice kosovske policije.

“Ovim putem obaveštavamo javnost, nadležne policijske i pravosudne organe, kao i lokalne i međunarodne institucije i predstavnike, da je izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević danas, ponedeljak 14. novembar, na severu Kosova, bio izložen fizičkom i verbalnom maltretiranju od strane pripadnika Jedinice specijalne policije Kosova” navodi se.

Kako se ističe u saopštenju Aktiva, do incidenta je došlo oko 9:30 časova, u blizini prelaza Jarinje, kada je izvršni direktor NVO Miodrag Milićević zaustavljen od strane pripadnika specijalne jedinice Kosova, izdvojen iz kolone i u trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak.

“Istovremeno, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da „ćuti“ i postavljali mu pitanja „zašto nema kosovska dokumenta“ dodaje se.

Kako se navodi, tokom cele procedure od zaustavljanja do ispitivanja, izvršni direktor NVO Aktiv je u potpunosti sarađivao sa policijom i ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije.

NVO Aktiv je užasnuta ovim incidentom i najoštrije osuđuje nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica.

„Udarac u stomak je čista brutalnost i ničim izazvana prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova i nekontrolisano delovanje pripadnika policije koje preti produbljivanju krize i mogućoj eskalaciji već narušenog bezbednosnog okruženja na severu Kosova“, ukazuje NVO Aktiv.

NVO Aktiv, koja se bavi zagovaranjem, promocijom demokratije i dijalogom u društvu, upozorava na nedopustivo ponašanje pripadnika jedinice specijalne policije i poziva Vladu Kosova i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika Jedinice specijalne policije i time sprečilo ponavljanje sličnih situacija.

„Ovo je posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke Vlade Kosova o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama“, saopštava NVO Aktiv. 

Protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga biće podneta prijava Policijskom inspektoratu Kosova i svim nadležnim organima.

Inicijativa Open izražava oštar protest zbog maltretiranja Milićevića

Open inicijativa izražava oštar protest povodom jutrošnjeg fizičkog i verbalnog maltretiranja direktora NVO Aktiv, Miodraga Milićevića od strane pripadnika Kosovske policije u blizini Jarinja na severu Kosova.

“Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji se poslednjih meseci dogodio u srpskim sredinama na severu Kosova, a koji su izazvali pripadnici specijalnih policijskih snaga Kosova” navodi se u saopštenju.

“Pozivamo Vladu Kosova i nadležne nezavisne institucije da ispitaju ovaj i druge slične incidente i kazne počinioce iz redova Kosovske policije. Agresivno i nezakonito ponašanje specijalnih policijskih snaga u srpskim sredinama na severu Kosova predstavlja bezbednosni rizik koji može dovesti do nesagledivih posledica. Takođe, pozivamo međunarodne aktere, pre svega KFOR i EULEX, EU i zemlje Kvinte da se aktivnije uključe u praćenju bezbednosne situacije i obrate pažnju na ponašanje specijalnih policijskih snaga u opštinama na severu Kosova” navodi se u zajedničkom saopštenju.

Potpisnici inicijative: Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena incijativa (NSI), NVO Aktiv, Radio Goraždevac, RTV Kim i Gračanica online.

Kosovska policija demantuje saopštenje NVO “Aktiv”

Kosovska policija je u svom saopštenju demantovala navode NVO Aktiv, da je njen direktor danas bio izložen fizičkom i verbalnom maltretiranju u blizini administrativnog prelaza Jarinje.

“Danas u 09.28 časova dotično lice (M. M.) sa svojim vozilom se pojavilo na prelazu Jarinje i nakon obavljene procedure nesmetano je nastavio ka pravcu Republike Srbije. Vredi naglasiti da nije bilo incidenata ili maltretiranja nad njim kako se navodi ili aludira u objavljenim člancima” naveli su iz Kosovske policije.

Kako se navodi u saopštenju, u cilju ponovne provere preduzete su dodatne mere, gde su dežurni policajci na Jarinju pitali i pripadnike srpske policije, da li je neko uložio pritužbe, a šef smene srpske strane, kako se navodi, im je potvrdio da nije bilo pritužbi na loše ponašanje ili nešto slično.

“Stoga, na osnovu realnog stanja i zvaničnih izveštaja, smatramo da se javno mnjenje treba pravilno i korektno informisati, kako se ovakvim dezinformacijama ne bi pokušavalo ocrniti profesionalan rad policijskih službenika, kao i ne stvarati tenzije i neizvesnost među građanima” ističe se u saopštenju kosovske policije.

Comments

Pročitaj još