• Početna>
  • Vesti>

“Morački jasnovidac” Perice Đakovića u Kosovskoj Mitrovici: Mitropolit Amfilohije – jasnovidac, tajnovidac, Bogovidac…

Foto: Radio Mitrovica sever

Promocija knjige „Morački jasnovidac“ autora Perice Đakovića, svojevrsne antologije intervjua koje je ovaj čuveni crnogorski novinar napravio sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem Radovićem, održana je večeras u Kosovskoj Mitrovici, u organizaciji Kulturnog centra „Dragica Žarković“.

Đaković za sebe kaže da nije književnik, već da je i ovu, kao i još 50 tomova, napisao upravo mitropolit Amfilohije, čovek za koga kažu da je vaskrsao pravoslavnu Crnu Goru. Ipak, ima tu dosta novinarske umešnosti, izoštrene novinarske retorike, toliko oštroumne da bi se samo od Đakovićevih pitanja, mogla prirediti knjiga.

„Preneću reči Joce Markuša, nekada gradonačelnika Cetinja, a posle publiciste, koji kaže da se ova knjiga sastoji od tri dela –  jedna knjiga su priče mitropolita Amfilohija, druga knjiga su fusnote, a treća su pitanja Perice Đakovića. Kako razgovarati sa tako velikim čovekom kakav je mitropolit – to je moje iskustvo, ono što sam ja od njega naučio – kako se razgovara sa ljudskom gromadom, jednom veličinom koja je obeležila ceo jedan vek“ rekao je Đaković novinarima povodom promocije koja je održana u crkvenoj sali hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija.

Ova knjiga je Peričin način da obeleži četiri decenije rada u medijima. Nije pisac, kaže izričito. On je novinar bio i ostaće.

„Uvek sam bio slobodan i uvek sam hteo da dođem do one prave reči, do ljudi koji pričaju. Tako sam i došao do mitropolita. On ovde sa mnom priča u 20 intervjua od po dva sata, i ispada da sam ja uradio najviše razgovora sa njim od svih mojih kolega”.

Pričajući kako se uopšte došlo do ideje da se objavio ovakva knjiga, Đaković kaže da je najpre postojala zamisao da se objavi nešto povodom 40 godina koje je proveo u novinarstvu. Nije želeo da izdaje knjigu o sebi jer to doživljava kao samoljublje. Nije znao ni kako bi od 360 odrađenih intervjua, probrao one koje bi objavio, pa je tako doneo odluku da to budu razgovori sa nekim čija nijedna reč nikada nije bila suvišna, svaka je imala težinu i besprekorno određeno mesto.

„Ne postoji slučajnost, to mi je rekao mitropolit Amfilohije. Tako sam i ja odlučio za razgovore sa mitropolitom. Prevođenje intervjua u pisanu formu trajalo je šest meseci. Imali smo hiljadu strana materijala. Pošto ja prvi ne bih uzeo u ruke knjigu od hiljadu strana, ja sam prelomio onako novinarski preko kolena i odlučio da to budu dve knjige. Jedna bi se zvala „Bez Boga ni preko praga“ a druga „Hristos se rodi“.  Pošto je knjiga „Bez Boga ni preko praga“ već postojala, Matija Bećković mi je posudio njegov naslov „Morački jasnovidac“. On je to izrekao opraštajući se od mitropolita“ priča Đaković i napominje da je upravo Kosovo mesto gde je o mitropolitu i najlepše i najteže pričati, jer je to mesto gde je mitropolit verovao svojom najjačom verom.

Druga knjiga će tek biti objavljena. Ova prva sadrži u sebi teološke ali i političke momente u mitropolitovim izlaganjima. Druga će sadržati velike božićne intervuje, koje je ovaj novinar – nepisac radio sa mitropolitom.

Na promociji je o knjizi govorio i književnik Budimir Dubak.

„Mitropolit Amfilohije je stvarao čudesa. Sve bi nicalo gde je on bio. Iz napuštenih crkvišta, nikla je jedna nova pravoslavna Crna Gora. Ove knjige, zaokružiće njegovo književno – teološko delo“ rekao je Dubak.

Dana provedenih sa mitropolitom, ovim povodom se prisetio i protojerej stavrofor Milija Arsović. Upravo je, kaže, on bio uz svoje sveštenike i svoj narod 40 dana  kada su ovi napuštali svoje domove i to tako da je uvek išao ispred njih kada je to trebalo, ili ostajao poslednji ako bi tako za ostale bilo bezbednije.

„ On je bio i jasnovidac i tajnovidac  i Bogovidac“ rekao je prota Milija.

Književno veče održano je pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Nakon Beograda, Leposavića i Kosovske Mitrovice, ova knjiga biće promovisana sutra i u Gračanici, u Čitaonici Darinke Jevrić.

Comments

Pročitaj još