• Početna>
  • Vesti>

EULEKS nije preuzeo policijske odgovornosti na severu Kosova

Foto: N1

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu nije preuzela policijske odgovornosti na severu Kosova, ali je povećala mobilne izviđačke patrole u tom delu i održava blisku koordinaciju sa Kosovskom policijom i KFOR-om, saopšteno je iz EULEX-a za Radio Slobodna Evropa.

“EULEX će se angažovati samo na izričit zahtev Kosovske policije”, naveli su iz EULEX-a.

Dodali su da se njihovi viši policijski savetnici na severu nalaze u krugu Uprave za sever Kosovske policije i daju savete Direkciji severnog regiona kosovske policije i četiri policijske stanice pod njenom komandom o brojnim pitanjima u vezi sa pružanjem policijskih usluga.

Pored toga, EULEX-ov savetnik glavnog tužioca Kancelarije Osnovnog tužilaštva u Mitrovici i EULEX-ov savetnik predsednika Osnovnog suda u Mitrovici pažljivo prate situaciju u ove dve pravosudne institucije.

“EULEX ostaje na oprezu i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica na Kosovu. Ako je potrebno, Misija može da rasporedi dodatnu rezervnu policijsku jedinicu kako bi dodatno unapredila svoje snage na terenu i operativni kapacitet”, naglasili su iz Misije EU.

Comments

Pročitaj još