• Početna>
  • Vesti>

Petković: Mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor

Foto: Tanjug

Polazeći od pune opredeljenosti političkih i dosadašnjih institucionalnih predstavnika srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije da odbrane Briselski sporazum i sve ostale sporazume dogovorene u okviru Dijaloga, upućujem punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor. Naš narod je sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji” navodi Petković u saopštenju.

Petković ističe da je Aljbin Kurti proces normalizacije odnosa doveo do potpunog besmisla.

“To što smo sve vreme međunarodnoj javnosti ukazivali na kršenje osnovnih ljudskih prava Srba u južnoj pokrajini od strane vlasti u Prištini, nažalost nije sprečilo Aljbina Kurtija da na svoje nezakonite i jednostrane poteze, odgovori novim još gorim potezima, poput protivzakonite smene Nenada Đurića, dojučerašnjeg direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever. Brutalnom smenom Đurića, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Aljbin Kurti je do potbunog besmisla doveo procesa normalizacije odnosa, na kojem je Beograd sve vreme insistira. Predsednik Aleksandar Vučić je u prethodnim danima i noćima proveo sate i sate u razgovorima i to ne samo sa Srbima sa Kosova i Metohije, kako bi učinio sve da sačuva mir i stabilnost koji su nam preko potrebni. Takođe, ukazujući i na sve posledice razgranje briselskog poretka na kome Kurti predano radi, presednik Vučić je više puta jasno ponovio da zaštita srpskog naroda i njihovih života su od apsolutnog prioriteta za državu Srbiju, jer je to i jedini put da sačuvamo mir i osiguramo stabilnost” ističe Petković.

Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji su pokazali svoju odlučnost da jedinstveno i snažno brane pravo na ljudsko dostojanstvo, dodao je.

“Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku. Naši čestiti Srbi i Srpkinje koji žive na Kosovu i Metohiji su ne jedanput pokazali svoju odlučnost da jedinstveno i snažno brane svoje pravo na ljudsko dostojanstvo, ne ugrožavajući nikoga, već samo štiteći ono što im pripada prema svim aktima međunarodnog prava kao i Briselskom sporazumu” zaključuje u svom saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još