• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjiga Metija Kamberija u Gračanici – trnovit put od nepismenosti i napuštenosti, do plodnog književnog stvaralaštva

Foto: NATAŠA MILOŠEVIĆ, wanted.mondo.rs

Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjiga „Grad bola“ i „Valcer odbačenih“ autora Metija Kamberija, koja će biti održana u četvrtak 03. novembra u 14 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“.

Kamberi je rođen 29. novembra 2000. godine u Nišu, u siromašnoj romskoj porodici. Odrastao je uz nepismenu majku, koja se bavi skupljanjem sekudarnih sirovina, dok oca nikad nije upoznao. Vreme je provodio sa bratom na ulicama Niša i prosio. Pošto ga je majka ostavila, promenio je tri hraniteljske porodice do svoje dvanaeste godine, kada je smešten u Dom za nezbrinutu decu „Duško Radović”. Praktično, bez znanja čitanja i pisanja, zahvaljujući snazi volje uspeo je da promeni svoj život. Završio je srednju školu sa odličnim uspehom. Nakon punoletstva, kako zakon predviđa, morao je da napusti smeštaj u domu. Počeo je da radi na građevini i snalazio se uz pomoć prijatelja.

Roman „Grad bola“ je autobiografski roman u kome Kamberi opisuje svoje iskustvo odbačenosti i odrastanja na ulici, kao i život u hraniteljskim porodicama i Domu za nezbrinutu decu. Na ovaj roman se nadovezuje i roman „Grad greha“, dok je najnovije ostvarenje ovog autora „Valcer odbačenih“ fikcijski roman koji govori o iskušenjima svakodnevnog života i posledicama loših izbora.

O sopstvenom iskustvu i romanima govoriće sam autor.

Comments

Pročitaj još