• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Neizvesno da li će pitanje Kosova biti na dnevnom redu u Savetu Evrope, situacija nepovoljna

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za da je još neizvesno da li će se pitanje prijema Kosova u Savetu Evrope naći na dnevnom redu ovonedeljnog sastanka Komiteta ministara SE, ali je napomenuo da postoji mogućnost da Irska pokrene to pitanje, te da Srbija mora da vodi jače diplomatske aktivnosti.

Naredni sastanak trebalo bi da bude održan u četvrtak, 3. novembra, a kako je i ranije istakao Dačić, Irska, koja trenutno predsedava SE, obećala je navodno Prištini da će pokrenuti proces pristupanja, prenosi Euronews Srbija.

“Kosovo je podnelo zahtev za članstvo, ali taj zahtev nije aktiviran sve dok ga Komitet ne pošalje na mišljenje parlamentarnoj skupštini SE. U poslednjim nedeljama došlo je do ubrzavanja tog procesa jer je ovo poslednja sednica kojom će predsedavati Irska, a Irska je kažu obećala predstavnicima Prištine da će im pomoći da to bude upućeno parlamentarnoj skuptšini SE”, rekao je on.

Kako je dodao, Srbija je naglasila da nije saglasna sa tim, ali i da će Beograd morati da vodi jače diplomatske aktivnosti, jer sutacija nije povoljna.

“Naše neslaganje neće zaustaviti takvu vrstu odluke ako neko želi da donese tu odluku, već moramo voditi mnogo jače diplomatske aktivnosti, pre svega širenjem te spoznaje da iako je nepovoljna situacija po nas kada je reč o tome ko su članice SE jer je većina priznala nezavisnost. Ali bi to bilo prvi put da se odluka o prijemu ne donosi konsenzusom, odnosno da ima preglasavanje”, rekao je on.

Ipak, on ističe da bi ceo proces mogao da potraje jer je potrebno vreme da Parlamentarna skupština donese svoje mišljenje, a u nekim slučajevima je to trajalo i više godina.

“Nezavisno od toga mi moramo da vodimo jaku diplomatsku aktivnost. Nepovoljna je situacija. Pošto smo mi poštovali Vašingtonski sporazum odnosno taj moratorijum na akcije na otpovlačenje priznaja, ukoliko se pokrene procedura, onda svakako bismo mi preduzeli neke korake da svima jasno stavimo do znanja kakav je odnos snaga u svetu. Najopštije gledano ja mogu da kažem da od 193 članice Skupštine UN Kosovo može da računa na 83”, napomenuo je Dačić.

Podseća da Priština želi da progura članstvo Kosova i u nekim drugim organizacijama i napominje da u organizacijama gde je potreban konsenzus teško da će do toga doči.

“Ali postoje organizacije gde oni mogu to da učine, to je pre svega na evropskom nivou i zato ćemo mi u narednom periodu i dalje izuzetnu pažnju radu sa zemljama koje imaju promenljiv odnos premA Kosovu. Znaćemo mnogo više sutra i prekosutra”, rekao je on.

Comments

Pročitaj još