• Početna>
  • Vesti>

EU traži od Prištine duži prelazni period za preregistraciju

Evropska unija zatražila je večeras od Prištine da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

EU smatra da je jučerašnja odluka Prištine, koja je saopštila da će puna primena odluke o preregistraciji vozila početi od 21. aprila, “korak u pravom smeru”, ali da ona “nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane”, i da Priština “treba da omogući duži prelazni period”, izjavila je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

Dodaje da se radi o “doslednom savetu najbližih partnera” Prištine, uključujući EU i SAD, i da je “razočaravajuće videti da to nije prihvaćeno”.

Rekla je da Priština “ima pravo da postepeno ukine tablice KM, ali proces treba da se odvija na način dogovoren u dijalogu i sproveden na inkluzivan načina i uz konsultacije”.

Portparolka EU navodi da je sporazum iz 2016. godine predviđao “jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, koji nije ispoštovan”, te da Priština treba da “omogući duži prelazni period”.

Kao i prethodnih dana, Masrali naglašava da je neophodno zadržati smirenost.

“Pozivamo sve uključene strane da budu uzdržane i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova”, rekla je predstavnica za medije EU.

Poručila je da će EU nastaviti, “zajedno sa svojim partnerima, da se angažuje” i sa Prištinom i sa Beogradom, a očekuje da se “strane angažuju konstruktivno i u dobroj nameri kako bi pronašle rešenje bez daljeg odlaganja, uz punu saglasnost sa sporazumima u dijalogu”.

Comments

Pročitaj još