• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Merenje šećera u krvi i humanitarna akcija

Foto: kim

Udruženje “Slatko srce” iz Gračanice organizovalo je u sklopu redovne akcije merenja šećera u krvi i prikupljanje novčanih sredstava za lečenje sugrađanina Ivana Vasića. 

“Slatko srce” je podržalo Turističku organizaciju Gračanice (TOG) i pridružilo se kampanji prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Ivana Vasića.

U centru Gračanice je do podneva bila postavljena kutija za donacije.

Predsednik “Slatkog srca” Bojan Mirković je kazao da je akcija merenja šećera u krvi dobra prilika da građani, osim redovne brige za svoje zdravlje, pokažu i empatiju za svog komšiju Ivana Vasića i pomognu njegovo lečenje u skladu sa svojim mogućnostima.

“Mi redovno, na početku svake godine, pravimo planove preventivnih pregleda. Ovo je redovna akcija podizanja svesti o pravovremenom lečenju dijabetesa koja ima zavidan odziv. Sami smo izrazili želju da se pridružimo humanitarnoj akciji Turističke organizacije Gračanica i kroz svoje redovne aktivnosti, pomognemo lečenje Ivana Aleksića”, naveo je on.

Mirković smatra da nečije malo može značajno doprineti da se prikupi izvesna svota novca.

“Svako od naših članova može da doprinese. Mišljenja sam da može da se pokrije jedan deo iznosa za lečenje, ako ne i kompletna suma. Vidim da naši sugrađani prolaze i doniraju. Kutija za novac koju smo postavili biće predata porodici Ivana Vasića”, rekao je on.

Koordinator Savetovališta za dijabetes DZ Granica Vladimir Petković smatra da su akcije redovnog merenja šećera prvi korak u lečenju bolesti, jer mnogi građani često na ovaj način otkriju da su u stanju preddijabetesa.

“Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja Gračanica, u koordinaciji sa udruženjem ’Slatko srce’ je uvek tu za sve obolele od dijabetesa. Trudimo se da u maksimalnoj meri pomognemo ovoj kategoriji stanovništva koja je je jako ugrožena – kako težinom bolesti, tako i uslovima u kojima se leče”, rekao je on.

Povodom obeležavanja Međunarnog dana borbe protiv dijabetesa, Dom zdravlja Gračanica će 14. novembra organizovati predavanje na kome će govoriti univerzitetski profesori, endokrinolozi iz KBC Priština sa sedištem u Gračanici, kao i stručnjaci i lekari iz Beograda.

Comments

Pročitaj još