• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Čekamo odgovor kosovske vlade na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da još nije dobio odgovor kosovskih vlasti na preporuku Sjedinjenih Država, Evropske unije i država Kvinte da se period preregistracije vozila sa srpskim registarskim tablicama na kosovske tablice produži za deset meseci.

“Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtev, ne samo Sjedinjenih Država, već i ostatka zemalja Kvinte, Evropske unije, kao i specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka”, rekao je Eskobar u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike.

Takođe, ukazao je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, ukazavši na mogućnost da bi javnost sa njom mogla biti upoznata.

“To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope. Dakle, kada je reč o detaljima – o njima se razgovara u kontekstu dijaloga u kom je posrednik Unija. Mi nismo učesnica u njemu, ali ga podržavamo. Mogao bih da zamislim da bi uskoro, posle bliskih diskusija sa dve vlade, u vezi sa suštinom toga, mogla biti angažovana javnost”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, čiji je delokrug rada usredređen na evropska pitanja.

Comments

Pročitaj još