• Početna>
  • Vesti>

Završen IV Eko art fest: Plakati govore da stvarno možemo da utičemo na ekologiju i šaljemo jasnu poruku

Foto: Radio Mitrovica sever

Četvrti Eko art fest u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici završen je otvaranjem izložbe plakata i koncertom grupe „Danilov doživljaj Beča“.

Na završnici festa otvorena je izložba najboljih radova koji su učestvovali na konkursu za najbolje grafičko rešenje plakata na temu „Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj“.

Direktorica PKC „Akvarijus“ Miljana Dunđerin pozdravila je prisutne i istakla da je ovogodišnjim programom postignuto dosta toga i da se aktivno radilo na podizanju ekološke svesti.

„Ostaje da vidimo kakav je bio naš uticaj i šta smo sve uradili za četiri godine održavanja festa. Entuzijasti smo i verujemo u to. Ono što mi je posebno drago, to je izložba koja predstavlja različiti način razmišljanja pojedinaca i na koji način možemo da utičemo putem umetnosti na ekologiju. Plakati govore da stvarno možemo da utičemo na ekologiju i šaljemo jasnu poruku“ rekla je Dunđerin.

Petočlani čiri u sastavu Tamara Pešić, Haris Ličina, Aleksandar Kasalović, Jasmina Cvetić i Stefan Stevanović, proglasio je plakat autora Miloša Dobrića kao najbolje osmišljeno rešenje, koje ima za cilj da prenosi ekološku poruku i zadatak za sve nas. Autor najboljeg plakata je nagrađen novčanom nagradom od 1.000 evra.

„Kesa, kao simbol potrošačkog društva, iako ne predstavlja najveći ekološki problem, zauzela je svoje mesto u lancu zagađivanja i predstavlja jedan od predmeta koje olako shvatamo i vrlo brzo ga odbacujemo, a sve zbog svoje praktičnosti i lične udobnosti. Autor je na veoma jasan grafički način prikazao kesu u trenutku odbacivanja, svesno birajući ovaj momenat, jer upravo on predstavlja tačku moguće promene paradigme“ navodi se u stručnom obrazloženju žirija.

Autor plakata Miloš Dobrić kaže da je uz pomoć tipografije pokušao da prenese poruku ljudima da prestanu da zagađuju okolinu i da nešto individualno urade povodom toga.

„Prva asocijacija na zagađivanje je kesa a kesa je nešto što najčešće koristimo, iako dosta puta nije potrebna. Ljudi je najčešće koriste jednom i posle toga je bace, ispred kuće ili negde u parku ili u reku, i onda ona tu ostane. Ljudima bih poručio da imamo jednu planetu Zemlju i da neće zauvek da bude ovakva ako je ne čuvamo zajedničkim snagama“ rekao je Dobrić.

U uži izbor ušli su radovi autora: Nikolija Aleksić (Zvečan), Đorđe Baščarević (Prag, Češka), Stefan Boškoćević (Štrpce), Milana Vukomanović (Novi Sad), Desanka Damjanović (Beograd), Milan Dobrić (Kosovska Mitrovica), Milan Kabašić (Kosovska Mitrovica), Kosta Milovanović (Beograd), Nuredin Rupić (Novi Pazar) i Veselj Saliji (Kosovska Kamenica).

Niški bend „Danilov doživljaj Beča“ nastupio je nakon otvaranja izložbe i koncertom zvanično zatvorio četvrti Eko art fest.

Tokom trajanja festa održan je veliki broj ekološko-umetničkih radionica, predstava, izložba dečijih radova, koncerata i ostalih aktivnosti o podizanju ekološke svesti.

Organizator Eko art festa je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, koji je ove godine održan uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju i razvoj.

Comments

Pročitaj još