• Početna>
  • Vesti>

Svečano obeležen Dan Filozofskog fakulteta: Stožer naučne misli, obrazovanja i kulturnog nasleđa

Foto: Radio Mitrovica sever

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je svečano obeležio Dan ove ustanove i 62 godine svog postojanja i rada.

Svečanost, koja je održana u amfiteatru Filozofskog fakulteta, muzičkim programom i intoniranjem himne „Bože pravde“ otvorile su Dragana Milić i Jovana Trifunović, studentkinje Fakulteta umetnosti u Zvečanu.

Filozofski fakultet je visokoškolska ustanova sa dugom tradicijom i godinama unazad postizao je uspehe na mnogim poljima. Na fakultetu je zaposlen veliki broj eminentnih stručnjaka, koji u saradnji sa svojim saradnicima, studentima pružaju kvalitetnu nastavu i pomažu im u prevazilaženju prepreka do svog glavnog cilja.

Dekan Filozofskog fakulteta Zvezdan Arsić je pozdravio prisutne i zahvalio se prijateljima fakulteta na dugogodišnjoj saradnji. Podsetio je da je Filozofski fakultet osnovan davne 1960. godine i da je najstarija visokoškolska ustanova na prostoru Kosova i Metohije.

 „Usvajanjem zakona o univerzitetima Narodne skupštine 18. maja 1960. godine osnovan je Filozofski fakultet u Prištini, kao sastavni deo Univerziteta u Beogradu. Organizacione pripreme za početak nastavnog procesa su počele i fakultet je u početku imao šest studijskih grupa, Srpsko-hrvatski jezik i književnost, Albanologiju, Matematiku, Fiziku, Biologiju i Hemiju. Prvi čas na fakultetu održan je 17. oktobra 1960. godine sa početkom u 9 časova. Već 30. oktobra konstituisana je fakultetska uprava, na čelu sa prof. dr Milankom Petkovićem, koji je bio prvi dekan“ rekao je Arsić.

Prema rečima dekana Arsića, cilj fakulteta je da bude stožer nacionalnog i kulturnog nasleđa srpskog naroda, naučne misli i obrazovanja, na prostoru Kosova i Metohije, ali i šire.

„S obzirom na postignute rezultate, postojeći naučni kadar i specifičnosti sredine u kojima ostvaruju svoju delatnost, Filozofski fakultet ima cilj da bude stožer očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda, naučne misli i obrazovanja u okviru društveno-humanističkih i filoloških nauka, na prostoru Kosova i Metohije i šire. U narednom periodu, fakultet će posebnu pažnju posvetiti očuvanju i daljem razvoju nacionalnih, kulturnih, obrazovnih, naučnih, humanističkih, multikulturalnih i demokratskih vrednosti našeg društva. Radićemo i na podizanju kvaliteta naučno-istraživačkog rada u skladu sa savremenim akademskim standardimam, osavremenjavanju postojećih programa i primeni novih studijskih programa, intenzivnijem uključivanju saradnika i nastavnika u naučno-istraživački rad, međunarodne razmene kao i na jačanju nastavničkih i naučnih kompetencija, i obezbeđivanju boljih nastavnih i naučno-istraživačkih uslova“ kazao je Arsić.

„Za ostvarivanje ovih ciljeva očekujemo, kao i do sada, računamo na podršku svih institucija i organa Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva prosvete, kao i stanovništva svih krajeva Kosova i Metohije, od kojih u najvećoj meri zavisi naš rad i opstanak na Kosovu i Metohiji“ dodao je on.

Filozofski fakultet je svoje najbolje studente nagradio prigodnim novčanim i nagradama i zahvalnicama, koje je studentima uručio dekan Zvezdan Arsić. Za najuspešnije studente proglašeni su Milica Pešić, Dragana Maksović, Milica Đurinac, Anđela Radenković, Jovana Simić, Mitar Galjak, Aleksandar Kovačević, Bojana Midžović, Marija Jekić i Miloš Knežević.

U programu su učestvovale i književnice Nevena Milosavljević i Jovana Micić, koje su se predstavile pesmama „Ikona u krošnji“ i „Zaneme svetlost okovana visinama“.

Muzički program upotpunile su studentkinje fakulteta umetnosti Marijana Vulić (flauta) i Andrijana Pavlović (viola).

Današnjoj svečanosti su prisustvovali predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, načelnik opštine Peć Milo Stevanović, načelnik školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac, direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Milan Mihajlović. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici drugih fakulteta prištinskog univerziteta, kao i direktori osnovnih i srednjih škola.

Comments

Pročitaj još