• Početna>
  • Vesti>

Hoti: „Uvoz iz Albanije smanjen za 10 odsto, a iz Srbije uvećan za 30 odsto“

Foto: RTS

Poslanik Demokratskog saveza Kosova, Avdulah Hoti, upoređujući avgust mesec sa prošlogodišnjim, rekao je da je uvoz iz Albanije smanjen za deset odsto, dok je uvoz iz Srbije povećan za 30 odsto.

On je na sednici Skupštine Kosova govorio o spoljnoj trgovini na osnovu izveštaja Agencije za statistiku.

„Ako posmatrate uvoz samo sa zemljama regiona, pričam samo o avgustu ove godine u odnosu na avgust prethodne godine, videli biste da je uvoz iz Albanije smanjen za deset odsto, ali je iz Srbije povećan za 30 odsto“, rekao je on i dodao:

„Rekli ste i ovde da je to otvorena ekonomija, Kosovo ima otvorenu ekonomiju, ima tržišnu ekonomiju, u redu, ali bilo je tržišne ekonomije i tamo gde ste prevrtali kamione sa robom iz Srbije“, rekao je Hoti.

On je kazao da na osnovu izveštaja, Kosovo uvozi svu robu više nego prošle godine, bez izuzetaka.

Prema njegovim rečima to dovodi u pitanje izjave o velikom privrednom rastu domaće proizvodnje ili one za 40 hiljada radnih mesta.

„Produbljivanjem trgovinskog deficita, na osnovu ovih podataka Agencije za statistiku za period januar-avgust 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine, izvoz Kosova je povećan za 150 miliona evra, ali je uvoz povećan za 800 miliona evra i to je dovelo do trgovinskog deficita od tri milijarde evra, što je povećanje od 56 odsto u odnosu na prethodnu godinu i verujem da ste ovde oborili sopstveni rekord jer ovako tumačite ova pitanja“, rekao je on.

(Tekst izvorno sa albanskog jezika preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još